Region

Svet

Bravo Nole! Novak Đoković apsolutni kralj Australije!

Nole šampion je do treće uzastopne titule na Australijan openu došao preko Endija Marija 3:1 (6:2,6:3,7:6,6:7). Posle nešto nesigurnijeg prvog seta koji je pripao Endiju Mariju, Đoković ubacio "u petu" i preokrenuo rezultat.

Bravo Nole! Novak Đoković apsolutni kralj Australije!



Novak Đoković i Endi Marej počeli su meč u skladu sa ulogom. Za srpskog tenisera izazov je bilo osvajanje trećeg Australijan opena u nizu, Mareja potvrda da osvajanje US opena nije bila slučajnost, i da drugim uzastopnim Grend slemom napravi novi poredak u svetskom tenisu.

Videlo se na početku bolje servisom vlada Marej, prva dva gema koja je servirao osvojio je bez ijednog poena prepuštenog Đokoviću. Na 3:2 prvi teniser sveta dolazi čak do četiri brejk lopte, ali ih ne koristi. Već u sledećem gemu na Marejev servis imao je novu priliku za brejk koju ne koristi.

Neiznuđene greške su potom koštale Novaka seta, jer je zahvaljujući njima, nestrpljivosti i pribranosti Mareja uspeo da odigra katastrofalan taj-brejk. Izgubio ga je sa 7:2.

Drugi set se nastavio serijom koja je u brojkama najrečitija – čak 13:2 je bio odnos poslednjih poena, pa je Marej došao nadomak prvog brejka na meču sa 40:0 pri 1:0 u gemovima. Ipak, Novak je anulirao prednost u neverovatnim, maratonskim razmenama udaraca, uspevši da održi tempo sve do novog taj-brejka.

Veći problem od dobre igre Mareja srpskom teniseru je predstavljala nedovoljna konkretnost u napadu, a zatim i gubitak nerava i samopouzdanja. Iznenadio je i sve na Rod Lejver Areni kad je jednu lopticu posle auta šutnuo u publiku.

Pred odlučujući momenat u drugom setu, Marej je uzeo medicinski tajm-aut zbog problema sa stopalom. Posle kraće pauze koja je prijala i Đokoviću da obuzda temperament, za nijansu je bio bolji od Mareja u prethodnom taj-brejku: oduzeo mu je servis za 3:2, zatim opet kako bi povisio na 6:3, i poentirao za izjednačenje u setovima.

Neizvesnost u trećem setu trajala je do Novakovih 4:3. Skoro treći sat igre primakao se kraju, i po prvi put na meču viđen je brejk! Čak 40:0 imao je prvi teniser sveta, uspeo je drugu brejk loptu da iskoristi, a zatim i bez greške servira za vođstvo od 2:1 u setovima, ostavivši Mareja bez ijednog poena u gemu.

Četvrti set brzo se pretvorio u rutinsko „privođenje posla“ kraju. Posle 1:1, Novak je napravio dva brejka, što je izludelo Mareja. Psihofizički pad Britanca obeležio je nastavak meča, dok je Đokovićev karakter podsetio na meč protiv Vavrinke u četvrtom kolu.

Autor: S.P.
Izvor: Agencije
Foto: RTS

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>