Zdravlje

Ljubav

Šest znakova da ste opterećeni hranom

Saveti o zdravoj i uravnoteženoj hrani počeli su da iskaču iz ormara. Bilo da uključite TV, radio ili otvorite novine, pronaćićete poneki "pametni" savet o ishrani. Međutim, treba znati odupreti se svemu tome.

Šest znakova da ste opterećeni hranom



Koliko puta ste do sada čuli sada već antologijsku rečenicu "Treba jesti pet puta na dan, u malim količinama"? Čini se da je ova rečenica preplavila sve medije, počev od televizije, preko radija pa sve do novina koje svakog dana imaju bar po jedan savet o tome šta treba jesti, kako se zdravo hraniti, koje količine uzimati…


Foto: fitsugar.com

Međutim, upravo ova presija koju propagiraju razna "slim" i "fit" lica s ekrana, dovela je do toga da ljudi nepresetano sebi broje zalogaje i provode svoje dane u računjanju kalorija. Ipak, preterana opterećenost možda vodi ka seksi i zavodljivoj liniji, ali istovremeno i ka nezadovoljstvu i isfrustriranosti. Evo koji su znaci koji jasno govore da je neka osoba opterećena hranom.

Hrana je reakcija na dobru i lošu vest

Signal na usredsređenost prema hrani može da bude veliki hamburger u večernjim satima, kao pokušaj da zaboravite na stresan dan, ili velika čokolada s lešnicima kojom ste nagradili sebe zbog pohvale vašeg nadređenog.

Ako imate ovakve porive, umesto prema frižideru, krenite prema telefonu s kojeg ćete pozvati prijateljicu i s njom podeliti ono što vas je tištilo ili razveselilo tog dana.

Jedete i kada niste gladni

Sat pokazuje 12 i 30. Vaše uobičajeno vreme za ručak. Danas ste doručkovali nešto kasnije ili ste imali obilniju porciju nego inače, zbog čega ustvari ne osećate glad. Ne robujte navikama jer nervoza, potištenost i sve ostalo može da utiče na psihološku glad. Ukoliko ste siti i sami znate da ručak možete da pomerite za 30 minuta ili sat vremena. Osim toga, žene koje jedu isključivo kada su gladne imaju više samopouzdanja i optimizma.


Foto: telegraph.co.uk

Imate ispade prejedanja


Povremena konzumacija parčeta pice nakon što osetite sitost nije nešto oko čega biste trebali da se zamarate. Vrećica gumenih bombona kojoj u nekom trenutku ne možete odoleti, takođe, nije razlog za odustajanje od zdrave ishrane.

Ali, ukoliko vam se takvi ispadi redovno događaju, to znači da su oni vaš uobičajen ritam ishrane. Do toga može doći nakon perioda previše rigoroznog načina uzimanja hrane ili pak dosade za vreme gledanja televizije.

Delite hranu na dobru i lošu

Stav "hleb je loš i smem ga jesti jedanput nedeljno, a šargarepa je dobra i zato je mogu jesti u neograničenim količinama" nije nikako ispravan. To vrlo lako može postati zamka, jer ukoliko se lišavate velikog broja namirnica među kojima su one i koje volite da jedete, pre ili kasnije ćete pokleknuti i u njima preterano uživati. To ćete izbeći ako "lošu" hranu uvrstite u jelovnik, ali naravno u vrlo ograničenim količinama.

Brojite svaku unesenu kaloriju

Ne opterećujte se brojem kalorija na način tako da one uređuju vaš svakodnevni život. Držite ih pod kontrolom, ali kada prekoračite zadatu brojku, ne budite ljuti, potišteni i nervozni.

Nije se dogodilo ništa strašno, jer ukoliko ste i zgrešili ne znači da buduća samodisciplina neće doneti rezultate.

Držite ekstremne dijete

Režim ishrane sastavljen od tečnih obroka ili dečje kašice nisu zdravi za vaše telo i sigurno neće dati dugoročne rezultate u gubljenju kilograma.

U istoj meri šteti i ishrana zasnovana na samo nekoliko namirnica. Bilo koja rigorozna dijeta će vas učiniti umornom, a vaše mučenje se neće isplatiti u obliku zdravog i lepog tela.

Autor: B.B.
Izvor: Telegraf
Foto Naslovna: au.lifestyle.yahoo.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>