Zdravlje

Ljubav

Vaskršnji post je u toku: Oprez sa tunjevinom ako ima ova tri slova!

Vaskršnji post je u toku i mnogi konzumiraju ribu iz konzerve jer im je tako najlakše, ipak, oprez sa tunjevinom ako na konzervi ima ova tri slova kao oznaku.

Vaskršnji post je u toku: Oprez sa tunjevinom ako ima ova tri slova! Foto: Freepik




Razmišljali ste o zdravstvenim aspektima svog obroka, zar ne? Pogotovo kada je u pitanju izbor između tunjevine i sardine. 

Tunjevina može sadržavati malu količinu žive, a svi znamo koliko je toksična ta supstanca za nas ljude. Srećom, ribe uopšteno imaju niske nivoe ovog metala. Ali, problem nastaje kada preterate s tunjevinom. 

Dakle, ako se zanesete i konzumirate previše, postoji rizik od trovanja živom, što može biti ozbiljno opasno. Ali da bi došlo do tog nivoa, morali biste zaista da pojedete ogromne količine. Ipak, živa je među najčešćim toksinima u ribi i može biti štetna, posebno za trudnice, one koje planiraju trudnoću i decu. 

Preporučeni maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase tokom jedne nedelje.




Foto: Freepik



Dijetetičarka iz Dalasa, Dženifer Fiski, istakla je koje konzerve ribe treba izbegavati. Prema njenom savetu, trebalo bi izbegavati one na kojima piše "BPA", što označava prisustvo bisfenola A. Ova hemikalija se vezuje za masti, pa je najbolje potražiti konzerve koje jasno ističu da ne sadrže tu supstancu. Ako imate mogućnost, bolje je kupovati ribu u tegli umesto u konzervi.

Bisfenol A je supstanca o kojoj se mnogo raspravlja u poslednjih dvadesetak godina. Prekomerna izloženost ovoj supstanci može poremetiti hormonalni balans, što je razlog zašto je zabranjena u nekim proizvodima, kao što su bebi flašice.

Dakle, zaključak je da konzervirana tunjevina u malim količinama nije toliko opasna, ali ako volite ribu iz konzerve, bolji izbor bi bio sardina.

Možda vas interesuje kako da ofarbate vaskršnja jaja u najlepšu crvenu boju.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>