Zdravlje

Ljubav

Dete ima kašalj, nos je zapušen, tu je i temperatura! Šta trebate uraditi?

Kašalj, začepljen nos i temperatura su česti simptomi kod dece, posebno tokom sezona prehlada i gripa. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kod kuće da olakšate ove simptome detetu.

Dete ima kašalj, nos je zapušen, tu je i temperatura! Šta trebate uraditi? Foto: Freepik




Redovno čišćenje nosa, vlaženje sluzokože nosa fiziološkim rastvorom, održavanje hidratacije, podizanje uzglavlja kreveta, često provetravanje sobe i održavanje vlažnosti vazduha... Saznajte kako efikasno koristiti inhalaciju i kako pravilno reagovati na povišenu temperaturu. Važno je napomenuti da je pre primene bilo kakvih lekova ili biljnih preparata neophodna konsultacija sa pedijatrom.



Kako da pomognete detetu kod kuće kad se suoči s kašljem?

Kašalj je često prisutan kod dece, posebno zbog infekcija disajnih puteva koje ih mogu pohoditi i do desetak puta godišnje. Ovo može biti izazovno kako za decu tako i za roditelje, ali većina ovih infekcija prolazi bez ikakvih lekova ili antibiotika.



Evo nekoliko koraka koji mogu olakšati kašalj kod dece:

 
  • Redovno čistite nos detetu kako biste uklonili sekret.
  • Vlažite sluzokožu nosa fiziološkim rastvorom.
  • Osigurajte da dete unosi dovoljno tečnosti.
  • Podignite uzglavlje kreveta kako bi disanje bilo lakše.
  • Provetravajte sobu često i održavajte vlažnost vazduha.
  • Izbegavajte pušenje u prostoriji gde je dete.

Moguće je koristiti lekove ili biljne preparate koji umiruju nadražaj sluznice disajnih puteva, ali je važno konsultovati se sa pedijatrom pre njihove primene.





Foto: Freepik




Kako olakšati začepljen nos?

Inhalacija je efikasan način da se nosić deteta oslobodi. Možete koristiti fiziološki rastvor za inhalaciju kada je detetu nos pun sekreta koji izaziva kašalj. Ovu metodu možete primenjivati nekoliko puta dnevno. Ako imate inhalator kod kuće, koristite masku koja pokriva nos i usta deteta.

Nikako ne primenjujte biljne preparate ili lekove za inhalaciju bez prethodne konsultacije sa pedijatrom.



Kako reagovati na povišenu temperaturu?

Kada temperatura deteta nije previsoka i ne prelazi 38,5°C, a dete nije pod rizikom od febrilnih konvulzija, nije neophodno davati lekove za snižavanje temperature. Umesto toga, rashladite dete, najčešće tuširanjem ili brisanjem kože vlažnim peškirom. Rashlađivanje tuširanjem može biti korisno i kao dodatak ako temperatura poraste ponovno unutar tri sata od primene lekova. Pazite da ne koristite hladnu vodu ako su detetove ruke i noge hladne. Umesto toga, koristite mlaku vodu kako dete ne bi osećalo neprijatnost.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>