Zdravlje

Ljubav

Post i kilogrami: Zašto se gojimo tokom posta?!

Mnogi ljudi tokom dužeg posta dobiju višak kilograma, da li znate zašto se gojimo tokom posta i kako to možemo da sprečimo? Pogledajte i primer zdravog jelovnika!

Post i kilogrami: Zašto se gojimo tokom posta?! Foto: Pixabay





Kada se namirnice nepravilno kombinuju tokom posta, moguća je akumulacija određenih supstanci, što može dovesti do nedostatka vitamina i minerala. Zašto dobijamo na težini tokom posta kada unosimo namirnice poput ribe, povrća i voća, koje su niže kalorijske vrednosti? Sve ovo, kako znamo, važi za zdravu ishranu. 

Da li prelazak na post deluje kao šok za organizam, koji je navikao na drugačiji način snabdevanja? Stručnjaci tvrde da je često gojenje tokom posta uobičajeno, ali ključ je u dobroj organizaciji i pravilnom izboru namirnica. 



Takođe je izuzetno važno ne zanemariti određene vitamine i minerale. Zašto se gojimo tokom posta, ali i inače?

Ako nemamo organizaciju, cilj ili plan u ishrani i uopšte u životu, postili ili ne, jeli bismo nezdravo. Za one koji pažljivo biraju i kombinuju namirnice, post na ulju uz konzumiranje ribe nudi veći izbor. 

Za one koji poste na vodi, važna je raznovrsna ishrana koja uključuje kombinaciju mahunarki, žitarica, voća i povrća. Tokom posta često nedostaje inspiracija za pripremu zdravijih obroka, pa se češće poseže za testom, hlebom, visokokaloričnim namazima, biljnim sirevima i skrobnim povrćem kuvanim ili prženim sa zaprškom. 

Ovde leži odgovor zašto se gojimo tokom posta. Kao dezert se često konzumira suvo voće, medenjaci, krofne ili se prave torte sa keksom i posnim šlagom, piše Eklinika.

Izgladnjivanje nije isto što i post – to je jedan od razloga zašto se gojimo tokom posta. Ana Petrović ističe da post treba da bude lični izbor svakog pojedinca, ali upozorava da postoji zabuna u terminologiji. Povremeni post, ukoliko se obroci pravilno balansiraju i uključi detoksikacija putem aronije, gline, moringe, biljnih čajeva i slično, može biti koristan za telo. 


Danas sve češće čujemo da se gladovanje naziva postom, počevši od autofagije i periodičnog gladovanja. Sam Nobelovac Osumi opisao je autofagiju kao metabolički proces koji se može primeniti kod određenih oblika raka i neurodegenerativnih bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti. Izgladnjivanje kao dugoročna strategija i promena navika može teško dati željene rezultate i može dovesti do hipoglikemije, posebno kod osoba koje primaju insulin.

Pošto ne jedete meso tokom posta, to može iznenaditi vaš organizam jer meso obično sadrži puno proteina. Ali previše mesa može uzrokovati probleme poput srčanih bolesti ili gihta. Proteini su važni za naše telo, a biljna hrana može biti dobar izvor. 




Foto: Pixabay


Kombinacija različitih biljnih namirnica u toku posta može biti korisna za zdravlje. Bitno je osigurati sebi raznovrsnu hranu kako bismo dobili sve potrebne vitamine i minerale. Nutricionisti mogu pomoći u planiranju zdravih obroka prilagođenih potrebama svakog čoveka.

Zbog velikog interesovanja čitalaca za razloge gojenja tokom posta, Ana Petrović je ponudila univerzalni primer jelovnika sa više opcija. Ipak, treba imati na umu da je svaki organizam jedinstven i može drugačije reagovati.



Primer jelovnika tokom posta:

Doručak:

Integralni sendvič sa povrćem
Riblja pašteta
Voćni miks sa ovsenim pahuljicama i pšeničnim klicama


Užina:

Potaž od povrća
Voćna salata sa koštunjavim plodovima


Ručak:

Pasulj sa povrćem i salata
Rižoto sa pečurkama i povrćem
Bela riba ili grilovano povrće sa miksom zelenih salata

Večera:

Salata sa graškom i limetom
Grilovane pečurke punjene povrćem i senfom
Tuna salata
 

Majonez bez jaja! Tri načina da napravite ukusan dodatak jelima! (RECEPT)


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>