Svet

Region

Preminuo je Stiv Albini proslavljeni muzički producent!

Stiv Albini, proslavljeni američki muzički producent koji je sarađivao sa velikanima rok scene poput Nirvane i Pixies, preminuo je u 61. godini, javili su svetski mediji. 

Preminuo je Stiv Albini proslavljeni muzički producent! Foto: Printscreen Youtube/WGN News




Pored toga što je bio frontmen underground rok bendova kao što su Shellac i Big Black, Albini je bio poznat širom sveta kao producent koji je unoseći posebnu kreativnu energiju u studio obeležio mnoge projekte. Ove vesti preneo je britanski tabloid SAN.




Albini je bio producent trećeg i poslednjeg albuma grupe Nirvana pod nazivom "In Utero", kao i njihovog debi albuma Pixies pod nazivom "Surfer Rosa".

Nakon smrti frontmena Nirvane, Kurta Kobejna, 1994. godine, Albini je nastavio da sarađuje sa bendom, radeći na nekoliko box setova i njihovom najvećem hitu "Nirvana".


"Zanima me samo rad na albumima koji odražavaju autentičnu percepciju benda o muzici koju stvara. Ako se obavezujete na to kao na princip metodologije snimanja, tada ću se maksimalno potruditi za vas", napisao je Stiv Albini u pismu bendu "Nirvana" 1992. godine, izražavajući svoj interes za saradnju na njihovom trećem albumu.



Foto: Printscreen Youtube/WGN News


Kurt Kobejn je bio veliki poklonik Albinijevog rada na albumu grupe Pixies "Surfer Rosa" i verovao je da bi njegov producentski stil bio idealan za anti-korporacijski identitet Nirvane.

Albini je pretrpeo smrtonosni srčani udar u utorak, 7. maja, u svom studiju Electrical Audio u Čikagu.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>