Zdravlje

Ljubav

Profesor Radoje Doder: Saveti za zdravu ishranu tokom praznika (VIDEO)

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder deli svoje stručne savete o pravilnoj ishrani tokom prazničnog perioda. Naglašava važnost umerenosti, izbora hrane i pića, kao i značaj unosa vode pre obroka. Upozorava na greške poput dugotrajnog sedenja za stolom tokom prazničnih gozbi.

Profesor Radoje Doder: Saveti za zdravu ishranu tokom praznika (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/RTS Mira Adanja Polak





Profesor Radoje Doder, stručnjak za gastroenterologiju, je na Prvoj TV izneo svoje mišljenje o problemima sa kojima se ljudi suočavaju nakon praznične gozbe.

“Jelo je osnovna potreba svakog čoveka, a praznici su sinonim za obilje na stolu. To je prilika za uživanje u društvu porodice i prijatelja. Ali, moramo biti svesni da je umerenost ključ svega. Tri faktora su od presudnog značaja - piće, izbor hrane i količina”, istakao je dr Doder i dodao:

“Treba biti oprezan pri izboru hrane i pića. Preporučljivo je popiti jedno do dva pića, jer alkohol pojačava apetit i ima visoku kalorijsku vrednost, što može dovesti do prejedanja. Aperitiv treba biti samo jedan, a za žene čak i manje od toga. Takođe, treba piti što više vode.”




Foto: Printscreen Youtube/Televizija Galaksija 32​



Prema njegovim rečima, najbolje je popiti vodu pre jela

“Tada se želudac delimično ispuni i apetit se smanji. Najzdravije je piti vodu. Dnevno treba uneti šest do osam čaša, a najbolje je to učiniti pre obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje”, objasnio je on.



Zašto baš pre obroka?

“Ako pijete vodu tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. To će sigurno usporiti varenje”, rekao je on.


Velika greška - dugotrajno sedenje za stolom!

Profesor Doder je istakao da praznici stvaraju problem i zbog dugotrajnog sedenja uz razgovor, piće i hranu. To jeste sastavni deo proslave, ali ne prija želucu!

“Treba napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sedite za stolom, ne treba sedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak”, zaključio je on.



 

Tursko pecivo, meko kao pamuk! (RECEPT)


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>