Ostalo

Sme�no

Đurđevdan, magičan dan sa predivnim običajima! (VIDEO)

Đurđevdan obeležava dolazak proleća i slavi se sa velikom radošću. Ovaj dan je magičan sa svim svojim predivnim običajima, a za mnoge Srbe krsna je slava i smatra se jednim od najvažnijih praznika.

 Đurđevdan, magičan dan sa predivnim običajima! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Moj put




Na Đurđevdan, običaji su usmereni na zaštitu zdravlja porodice, sklapanje brakova mladih članova, plodnost stoke i uspeh u poljoprivredi. Dan pre Đurđevdana, žena koja vodi domaćinstvo priprema lonac s vodom te dodaje različite vrste prolećnog bilja, svako s posebnim značenjem:

zdravac za zdravlje,
grabež za ljubav,
dren za zdravlje dece,
kopriva za zaštitu od bolesti
selen za ugodan miris.



Sutradan ujutro, svi članovi porodice trebaju se umiti tom vodom.


Tradicija nalaže da se na Đurđevdan organizuju uranci na otvorenom, često u šumi ili pored reke, gde se uz pesmu, igru i veselje slavi sa porodicom i prijateljima za bogato postavljenim stolom. Tog dana, stočari izvode stada na ispašu kako bi obezbedili njihovu zdravost, plodnost i napredak.


 

Slavski kolač tako jednostavan za pripremu! (RECEPT)




Jedan od najpoznatijih običaja za Đurđevdan je pravljenje venaca od bilja i cveća koje se bere tog jutra na livadama, proplancima i šumama, a zatim se koristi za ukrašavanje domova i imanja.

Sa crkvene tačke gledišta, Đurđevdan se slavi kao dan svetog Đorđa, jednog od devet velikomučenika i prvih hrišćanskih mučenika. Prema legendi, ovaj svetac bio je poznat po svojoj lepoti, hrabrosti i plemenitosti, i često je prikazivan kao ratnik na konju, sa kopljem u ruci.
 

Đurđevdan i Vaskrs se ove godine poklapaju: Kako da olakšate pripremu praznika!





Foto: Printscreen Youtube/Moj put



Đurđevdan je praznik koji simbolizuje obnovu prirode, često praćen obredima za poticanje plodnosti stoke. U mnogim delovima Srbije, ovce koje će prvi put biti pomužene, kao i glavni ovan u stadu, krase se venčićima kao simbolima Đurđevdana.


Skidanje kapije

Na dan Đurđevdana, jedan neobičan običaj se sprovodi na dvorištima gde žive neudate devojke. Mladići, tokom noći ili rano u zoru, odlaze do kuća devojaka koje im se sviđaju, skidaju kapije i odnose ih daleko. Ovaj čin često stvara probleme roditeljima, koji se potom moraju upustiti u potragu za nestalim kapijama.

Veruje se da će se devojka čija je kapija ukradena te godine udati. Đurđevdansko jutro uvek je ispunjeno uzbuđenjem jer mnogi domaćini kreću u potragu za svojim kapijama. Ovaj običaj predstavlja važan deo bogate tradicije i kulturnog nasleđa Srbije, simbolizujući radost, ljubav i nadu za budućnost.
 

Crkveni kalendar: Važan dan Pobusani ponedeljak! (VIDEO)



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>