Ostalo

Sme�no

Čudotvorna dela Svetog Vasilija Ostroškog: Verovanja, čuda i običaji!

Sveti Vasilije Ostroški, poznat kao veliki čudotvorac, ostavlja dubok trag u srcima vernika širom sveta. Njegova čudotvorna dela, od isceljenja paralizovanog dečaka do povratka vida slepoj ženi, inspirišu i pružaju nadu. Otkrijte više o ovom svetitelju, njegovim čudima i običajima koji ga okružuju.

Čudotvorna dela Svetog Vasilija Ostroškog: Verovanja, čuda i običaji! Foto: Printscreen Youtube/Zelena Šljiva






Sveti Vasilije Ostroški je široko poznat kao veliki čudotvorac, čije su čudotvorne moći prepoznate čak i izvan okvira Srpske Pravoslavne Crkve. Njegovo telo počiva u isposnici već više od tri veka, netaknuto truljenju, dok se crkva u kojoj se nalazi ispunjava blagotvornim mirisom koji oduševljava sve posetioce.


Njegov život opisan je kao posvećenost Bogu i sazidanje na Hristu. Pokazao je duboku veru, skromnost i ljubav prema ljudima. Čuda koja je činio su mnoga, a vernici širom sveta svedoče o isceljenjima i blagodetima nakon molitve Svetom Vasiliju.

Jedno od njegovih najpoznatijih čuda bilo je isceljenje paralizovanog dečaka. Otac ga je doveo do moštiju Svetog Vasilija gde su prenoćili, a sledećeg jutra dečak je bio potpuno isceljen.

Drugo čudo se odnosi na slepu ženu koja je povratila vid nakon što je posetila mošti i pomolila se.

Ova i druga čuda čine Svetog Vasilija Ostroškog veoma poštovanim svecem u pravoslavnom svetu, pružajući nadu i inspiraciju vernicima širom sveta.





Foto: Printscreen Youtube/Kurir




Čarape Svetog Vasilija: 

Postoji narodno verovanje da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama. Tokom vekova, mnogi sveštenici su svedočili da svakog jutra vide pocepane vunene čarape na nogama sveca, iako su uveče bile obuvene čitave. Zbog toga, postoji praksa da vernici koji idu na Ostrog sa sobom ponesu jedan par belih vunenih čarapa.


Čuda Svetog Vasilija: 

Sveti Vasilije Ostroški je poznat po brojnim čudima. Mnogi vernici širom sveta svedoče o isceljenjima i blagodetima koje su primili posle molitve Svetom Vasiliju.


Poseta manastiru Ostrog: 

U manastir Ostrog dolaze ljudi i drugih veroispovesti, među kojima ima i muslimana koji pred moštima Vasilija Ostroškog traže spas i isceljenje od teških bolesti i muka koje su ih zadesile.



Ulje za lečenje: 

Ako se ikada zaputite na ovo sveto mesto, običaj je da se ponese flaša ulja, koju monasi pri službama osveštavaju i poklanjaju vernicima u malim flašicama, a koje se koriste radi lečenja.

Ova verovanja i običaji čine Svetog Vasilija Ostroškog jednim od najpoštovanijih svetaca u pravoslavnom svetu. Njegova čudotvorna dela nastavljaju da inspirišu i daju nadu vernicima širom sveta.


Ne zaboravite: 
Crkveni kalendar: Važan dan Pobusani ponedeljak! (VIDEO)



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>