Ostalo

Sme�no

Sveti prorok Jeremija: Običaji na današnji dan! (VIDEO)

Sveti prorok Jeremija sa petnaest godina počinje da proriče zbog čega je bio progonjen i zatvaran. Glavni običaj na današnji dan je ritualno rasterivanje zmija, koje su simbol zla...

Sveti prorok Jeremija: Običaji na današnji dan! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Tv Hram





Sveti prorok Jeremija živeo je pre šest vekova pre Hrista. Na dan 14. maja, kada se obeležava njegova svetkovina, u mnogim delovima naše zemlje i danas se praktikuju običaji i narodna verovanja koja su vezana za njega. Legenda kaže da je Jeremija već sa petnaest godina počeo da proriče, što je izazvalo nezadovoljstvo vlasti. Iako je bio progonjen i zatvaran, narod je gajio poštovanje prema njemu.

Glavni običaj na današnji dan je ritualno rasterivanje zmija, koje su simbol zla. Ukućani uzimaju tiganj ili šerpu i udaraju u njega uz molitvu da Jeremija rastera zmije iz polja i odagnaju ih u more. Veruje se da sve dok se čuje zvuk udaranja i molitva, zmije ne smeju da se približe.

Takođe, izbegava se upotreba igle i konca, kao i otvaranje britvi, jer se veruje da to privlači zmije i donosi nesreću. Postoji i običaj da se na ovaj dan ne češlja kosa kako se ne bi provocirale zmije.

Jedno od verovanja povezano je i sa Aleksandrom Velikim, koji se, prema predanju, smatra da je posetio Jeremijin grob i preneo njegovo telo u Aleksandriju.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>