Region

Svet

Održana komemoracija povodom smrti Milana Delčića

Komemoracija povodom smrti muzičara Milana Delčića-Delče (1960-2011) održana je danas u velikoj sali Doma omladine Beograd u prisustvu članova porodice, njegovih prijatelja i kolega.

Održana komemoracija povodom smrti Milana Delčića



Uz zvuke pesama "Beograd spava" i "Siđi do reke", o Delčiću su govorili članovi njegove grupe "U škripcu": Aleksandar Vasiljević, Zoran Vulović i Miloš Obrenović i filmski autor i kritičar, Delčin prijatelj sa Fakulteta dramskih umetnosti, Saša Radojević.

Vidno potrešeni, Vasiljević, Vulović i Obrenović, govorili su o Delčiću kao dobrom prijatelju, veseloj osobi punoj entuzijazma, originalnoj ličnosti i najboljem među njima.

Vulović je rekao da je pre 10 dana dobio od Delčića mejl sa novom pesmom "Sve je OK" za koju su mislili da urade spot i objave je.

On je primetio da su svi tek sada shvatili da je Delča sedam godina bio ozbiljno bolestan, a da je malo ljudi znalo za to.

Vulović je predložio da se osnuje fondacija za pomoć osobama koje se bore protiv leukemije i da se jednom godišnje priredi koncert u Delčinu čast.

Vasiljević je kazao da Delčić nikad nije "gnjavio ljude svojim problemima" i da je za razliku od drugih koji traže društvo kada im je loše, on tražio društvo kada mu je bilo dobro. "Delio je dobro, a loše je čuvao za sebe i hvala mu na tome", dodao je gitarista grupe "U škripcu".

Obrenović je naglasio da nikad nije i verovatno neće upoznati originalniju ličnost i pozitivnijeg čoveka od Delčića.

"Imao sam privilegiju da se družim sa njim, radim i da se ponekad i posvađam, ali njegova neverovatna, pozitivna energija bi uvek izgladila stvari", rekao je on.

Radojević se osvrnuo na Delčićevu karijeru pisca, scenariste, glumca, muzičara.

"Milan Delčić je tokom tri decenije koristio različite medije da bi ispričao svoju priču - priču večitog mladića iz predgrađa, punog originalnosti i zaraznog humora", istakao je Radojević.

On je podsetio na njegove scenarije ("Staklo i krv", "Dodir čelika", za televizijske serije "U ime zakona" i "Dome slatki dome"), u kojima je "ironijom i humorom proširivao granice svog jezika", na uloge u seriji "Otvorena vrata", filmovima "Slatko od snova" i "Sivi kamion crvene boje", komade "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago", omnibus "Beogradske priče".

Radojević je primetio da Delčićev scenaristički talenat, nažalost ovdašnje kinematografije, nikad nije iskorišćen i da je mnogo veći trag ostavio na pozorišnoj sceni gde je postavljeno nekoliko njegovih komada.

Radojević je dodao da mnoge generacije mu duguju najveću zahvalnost za "infuziju optimizma" koja nas čeka svake Nove godine sa njegovom porukom: "Nove godine u pravi čas za nas".

Ispraćaj za kremaciju biće sutra na Novom groblju u Beogradu nakon opela koje počinje u 13.30 časova.

izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>