Ostalo

Sme�no

Mislili su da ga je ujeo krpelj: Dečak je vrisnuo u snu, a onda su roditelji saznali surovu istinu

Kada je Džud Melon-Džejmeson počeo da vrišti od bola u toku noći, njegovi roditelji su pretpostavili da je to zato što ga je ugrizao krpelj. Poznato je da tokom letnjeg vremena insekti vrebaju sa svih strana, posebno u šumama i parkovima, gde ima najviše zelenih površina.

Mislili su da ga je ujeo krpelj:  Dečak je vrisnuo u snu, a onda su roditelji saznali surovu istinu Foto: Pixabay.com



S obzirom na Džudovu čestu aktivnost napolju, roditelji su pretpostavili da je njegov vrisak posledica ujeda insekta, te su ga odveli kod lekara, s obzirom na opasnosti koje krpelji mogu predstavljati. Nisu ni slutili da će se suočiti s najtežom životnom tragedijom. Saopšteno im je da Džud ima rak, retku pojavu koja godišnje pogađa oko 100 dece u Velikoj Britaniji.

Neuroblastom obično nastaje u nadbubrežnoj žlezdi iznad bubrega ili u nervnom tkivu duž kičmene moždine u vratu, grudima, stomaku ili karlici. U trenutku dijagnoze, Džudu je dato samo 50% šanse za preživljavanje. Majka dečaka je rekla da su simptomi kod trogodišnjeg sina bili jedva primetni.



Nismo primetili veliku kvržicu, i nije se činilo da je jako loše. Bilo je promena u njegovom ponašanju, ali ništa nije upućivalo na ozbiljnu bolest. Džudov tretman je započeo brzo nakon dijagnoze i do sada je dobro reagovao, preostalo mu je još sedam meseci lečenja.

Podvrgnut je hemoterapiji, šest operacija, uključujući jednu za uklanjanje primarnog tumora, deset transfuzija krvi i transplantaciju matičnih ćelija. Trenutno je na tronedeljnom kursu radioterapije koja zahteva svakodnevnu opštu anesteziju. Nakon toga će preći na imunoterapijski tretman, što predstavlja poslednju fazu lečenja.

"Za sada je izlečen, ali dijagnoza je i dalje visokog rizika, što znači da postoji opasnost od povratka raka," rekla je majka dečaka za britanske medije.



 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>