Recepti

Ljubav

Slavski kolač tako jednostavan za pripremu! (RECEPT)

Dosta je recepata za pripremu ove vrste testa, a ovakvo možda još uvek niste probali. Ovo je slavski kolač tako jednostavan za pripremu da ga mogu spremiti i oni sa manje iskustva u kuhinji.

Slavski kolač tako jednostavan za pripremu! (RECEPT) Foto: Printscreen Youtube/Pekara Pekarica





Testo za ovaj slavski kolač ne mora da raste tri puta, a testo se može koristiti i za kiflice ili bilo koje druge slane zanimacije. Evo šta će vam biti potrebno ako spremate slavski kolač:



500 g mekog brašna
100 ml ulja
250 ml toplog mleka (možete koristiti i vodu)
1 kašičice šećera
2 kašičice soli 
pola kesice praška za pecivo
kesica suvog kvasca
2 jaja

 

Farbanje vaskršnjih jaja u kafi i vinu! (RECEPT)




Foto: Printscreen Youtube/Emilina Kuhinja​



Priprema slavskog kolača:

Kvasac sipajte u manju posudicu, dodajte kašičicu šećera i vrlo malo tople vode (ili mleka) tek da bude tečno. Ostavite da naraste.


U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so. Umutite jedno jaje sa uljem, dodajte mu nadošli kvasac i mleko ili vodu (zavisi šta ste odabrali ovog puta). Mešajte prvo varjačom, a onda mesite rukama ali ne predugačko. Testo treba da bude meko.


Pokrijte testo prozirnom folijom i ostavite 10 minuta. Nakon isteka vremena premesite još jednom i ostavite oko 40 minuta da raste. Premesite ga nakon isteka vremena i napravite lepu jufku.



U manji okrugli kalup za čiz kejk stavite papir na dno (odsecite krug veličine dna) lagano prebacite jufku testa, a zatim odsečite trake papira za pečenje i stavite oko slavskog kolača, tako da ga uokvire skroz i da papir zapravo napravi duboku posudu u kojoj će se kolač peći.

Na ovakav način kolač će ravnomerno rasti i neće pucati. Još jedan savet, kolač nikako nemojte peći preblizo gornjem grejaču.

Ostavite kolač 15 minuta, a zatim ga premažite umućenim jajetom sa malo vode i poređajte ukrase.


Kolač se peče u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni i pokriven papirom za pečenje kako beli ukrasi ne bi izgoreli. Pred kraj pečenja, smanjite temperaturu na 100 i skinite papir da kolač dobije boju. Još topli kolač možete premazati puterom (bele ukrase preskočite)


Ako ukrase pravite od istog testa kao što je i kolač onda ga nema potrebe pokrivati, a bele ukrase napravite na ovaj NAČIN.



NAPOMENA: Ovo je mera za manji slavski kolač, a ako vi pravite veći, samo sve sastojke stavite duplo.

Možda vas zanima:
Mnogo je novih ideja za farbanje jaja ali ova je savršena! (RECEPT)


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>