Recepti

Ljubav

Najtraženiji vaskršnji hleb - pogača! (RECEPT)

Otkrijte tajne pravljenja najtraženijeg vaskršnjeg hleba - pogače! Ovaj tradicionalni italijanski vaskršnji hleb, oblikovan u venčiće ili pletenice, donosi svečanost i šarenilo na vaš vaskršnji sto. Saznajte kako simbolika oblika i sastojaka odražava duhovne teme Vaskrsa.

Najtraženiji vaskršnji hleb - pogača! (RECEPT) Foto: Freepik




Ovo je zapravo tradicionalni italijanski vaskršnji hleb ili male pogače od mekanog slatkog testa oblikovano u venčiće ili pletenice. Obojena jaja se peku u hlebu, a hleb se posipa sa mnogo šarenih kuglica. Svečano i šareno za vaskršnje praznike.



Značaj vaskršnjeg hleba varira u različitim kulturama i tradicijama:

Oblik venca: Pečenje hleba u obliku venca simbolizuje trnovu krunu koju je nosio Isus Hrist tokom raspeća.

Pleteno testo: Pletenje testa sa tri delova predstavlja Sveto Trojstvo u hrišćanstvu, koje se sastoji od Oca, Sina (Isusa Hrista) i Svetog Duha.

Dodavanje jajeta: Dodavanje jajeta u hleb predstavlja ponovno rođenje i vaskrsenje Hristovo, simbolizujući novi život i nadu povezanu sa Vaskrsenjem.

Ovi simbolični elementi u vaskršnjem hlebu nose duhovni značaj i služe kao podsetnici na centralne teme Vaskrsa u hrišćanskom verovanju.




Foto: Pixabay



Potrebni sastojci: 


1¾ šolje + 2 kašike brašna (ukupno 234 grama, ako udvostručite ili utrostručite recept, udvostručite ili utrostručite ovu količinu)
1 prstohvat soli
1 kašika korice limuna
2½ kašike kristalnog šećera
¼ šolje mlakog mleka 
1½ kašičica suvog kvasca
2 jaja (sobne temperature) (lagano umućena)
½ šolje putera (sobne temperature)

-Ako koristite neslan puter, dodajte ¼ kašičice soli.


PREMAZ OD JAJA:

1 jaje
1 kašika vode



POSIPANJE:

2-4 jaja (nepečena i obojena u željenu boju)
2-4 kašike šarenih kuglica  (ako želite)





Foto: Printscreen Youtube/CooksterMom​




Evo kako napraviti italijanski vaskršnji hleb:

U posudi miksera umutite zajedno brašno, so, koru limuna i šećer.

Napravite udubljenje u sredini smese i dodajte mleko i kvasac. Sjedinite smesu viljuškom.

Zatim dodajte jaje. Koristeći nastavak za testo (dough hook) na mikseru, umesite samo da se sastojci sjedine. Prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da se testo diže na toplom mestu bez promaje.

Kada je prošlo vreme za dizanje testa, dodajte puter malo po malo na srednje visokoj brzini koristeći nastavak za testo (dough hook) na mikseru. Mesite dok se sav puter ne sjedini sa testom, zatim ostavite testo da odmori. Ponovo mesite dok testo ne postane glatko i ne lepi se za ivice posude. Ovo sve možete raditi i bez miksera, rukama, kako i inače radite.

Stavite testo u lagano nauljenu posudu, prekrijte ga plastičnom folijom i stavite u frižider.

Prebacite testo na lagano pobrašnjenu ravnu površinu. Podelite testo na 4 dela. Od svakog dela oblikujte 2 valjka, spojite 2 valjka na vrhu.




Foto: Printscreen Youtube/CooksterMom​


Zavrnite krajeve jedan preko drugog, spojite krajeve da biste formirali venac (krug), ponovite sa preostalim valjcima. Stavite venčiće na pripremljeni pleh za pečenje, prekrijte ih i ostavite da se dižu na toplom mestu bez promaje dok se ne udvostruče u veličini.

Pre pečenja, nekuvano obojeno jaje može se staviti u testo, zatim se testo premazuje jednostavnim premazom od jaja i posipa se šarenim kuglicama (nonpareils), nakon čega se peče.

Prebacite pečeni hleb na rešetku da se ohladi.



Kako znati da je testo savršeno nadošlo

Proverite testo "testom pritiska". Sa potpuno nadošlim testom, trebalo bi da možete da ga pritisnete i ostavite udubljenje koje polako počinje da se puni, ali se ne vraća potpuno nazad.

Ako je vaše testo nedovoljno nadošlo, skoro odmah će se vratiti nazad, ako je vaše testo previše nadošlo, neće se vratiti uopšte.


Saveti za pravljenje najboljeg vaskršnjeg hleba

Ovaj italijanski vaskršnji hleb je hleb sa kvascem, što znači da vam je potrebno vreme i strpljenje. Nije teško, samo je vremenski zahtevno, ali apsolutno vredi.

Ovo testo treba da nadođe 3 puta, prvi put testo (bez dodatka putera) stavlja se u posudu i ostavlja da nadođe 2 sata. Svakih 30 minuta testo treba premesiti ali ne preterano.

Drugo nadošlo testo se postiže kada se puter doda u testo i zatim se ostavi u frižideru 1-2 sata.

Verujte mi, vredi svake minute vašeg vremena!

Ovaj hleb je veoma popularan širom Italije. 


Kako obojiti jaja prirodnim bojama

Ako odlučite da koristite obojena jaja u svom hlebu i ne želite da koristite obične boje, onda postoje prirodne boje koje možete koristiti. Povrće i začini su odlični za bojenje jaja, posebno crni luk, paprika, semenke mirođije pa čak i crveni kupus.
 

Mnogo je novih ideja za farbanje jaja ali ova je savršena! (RECEPT)


Jedan od primera pripreme vaskršnjeg slatkog hleba pogledajte u video snimku:


 
 

Farbanje Vaskršnjih jaja u crvenu boju! Osigurajte da boja uspe (RECEPT)



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>