Recepti

Ljubav

Kolač Mille feuille - Hiljadu listova! (RECEPT)

Slavni francuski desert, mille-feuille - hiljadu listova, predstavlja osnovu za svaku ambicioznu domaćicu. Listovi lisnatog testa se pažljivo slažu i punjeni su raskošnom kremom, a zatim se sve preliva prepoznatljivim uzorkom glazure. 

Kolač Mille feuille - Hiljadu listova! (RECEPT) Foto: Printscreen Youtube/Cooking In 3 steps




Elegantan i spektakularan završetak za svaku večeru ili popodnevnu kaficu, evo najboljeg recepta za kolač "Hiljadu listova".


Evo kako da napravite autentični recept za mille-feuille od nule:


Potrebno za "Hiljadu listova":


Sastojci:

Lisnato testo: 500g
Mleko: 250ml
Žumanca: 3 komada
Kristalni šećer: 50g
Obično brašno: 20g
Kukuruzni skrob: 25g
Vanilin štapić: 1 kesica
Slatka pavlaka: 150ml
Šećer u prahu: 125g
Tamna čokolada: 30g






Priprema "Hiljadu listova":

Korak 01
Zagrejte rernu na 200°C. Razvaljajte blok lisnatog testa na debljinu od 3mm. Izrežite pravougaonik dimenzija 30x20cm i prenesite na pleh obložen papirom za pečenje. Izbockajte pravougaonik viljuškom i stavite u zamrzivač na 3 minuta.

Korak 02
Izvadite testo iz zamrzivača, stavite preko njega još jedan list papira za pečenje, a zatim na vrh drugi pleh. Težina će sprečiti testo da se širi tokom pečenja. Pecite 15 minuta ili dok ne postane zlatno. Izvadite iz rerne i stavite na rešetku da se ohladi. Kad se ohladi, koristite oštar nož da ga prerežete na 3 trake, otprilike 10x20cm, odstranjujući ivice.

Korak 03
Napravite kremu od jaja. Stavite mleko u šerpu na srednje jakoj vatri i zagrjte ga do tačke pre ključanja.

Korak 04
U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom u prahu, dodajući 2 kašike toplog mleka. Zatim dodajte brašno i kukuruzni skrob u smesu sa jajima. Polako dodajte preostalo toplo mleko, neprestano muteći dok sipate (možete zatražiti pomoć druge osobe ako je potrebno).

Korak 05
Vratite smesu od jaja i mleka u šerpu i kuvajte dok ne provri. Nastavite mešati. Ako smesa postane grudvasta, nastavite mešati dok ne postane glatka i gusta.





Foto: Printscreen Youtube/Cooking  In 3 steps



Korak 06
Skinite sa vatre, dodajte vanilu (sa izvađenim semenkama) ili kesicu vanile i prekrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi. Kada se potpuno ohladi, umutite smesu mikserom dok ne postane glatka.

Korak 07
Pažljivo umešajte slatku pavlaku i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Prebacite smesu u špric za kolače i stavite u frižider dok ne budete spremni za upotrebu.

Korak 08
Pomešajte šećer u prahu sa 3 kašike vode kako biste napravili glazuru za dekoraciju.

Korak 09
Da biste sastavili mille-feuille, stavite pravougaonik lisnatog testa u centar ravne površine ili daske. Iz šprica rasporedite pola kreme od jaja preko lisnatog testa od vrha do dna, u 3-4 jednake linije, koristeći otprilike polovinu smese. Prekrijte drugim pravougaonikom testa i rasporedite preostalu kremu preko ovog sloja.

Korak 10
Premažite preostali pravougaonik testa glazurom, koristeći nož za kolače. Otopite tamnu čokoladu u mikrotalasnoj pećnici (ili u posudi postavljenoj iznad šerpe sa vrućom vodom, pazite da posuda ne dodiruje vodu). Zatim sipajte u konus od papira za pečenje i odsecite vrh. Na glazuru nanesite tanke pravilne linije čokolade od vrha do dna. Pokrenite ražanj u suprotnom pravcu od linija da biste napravili tradicionalni uzorak mille-feuille, menjajući pravac ražnja. Pažljivo složite poslednji pravougaonik na vrhu.

Korak 11
Stavite završeni mille-feuille u frižider najmanje 1 sat. Narežite na 6 jednakih komada kada budete spremni za posluživanje.



Saveti i trikovi

Moguće je napraviti mille-feuille desert pojedinačno umesto jednog velikog testa za serviranje. Takođe, kremu od jaja možete napraviti dan unapred i čuvati u frižideru. Zatim jednostavno trebate sastaviti elemente pre nego što poslužite impresivan desert. Za jednostavan recept za mille-feuille, možete takođe kupiti gotovu smesu za kremu od jaja.



Kako poslužiti "Hiljadu listova"


Najbolje je poslužiti na delikatnom tanjiru za kolače uz nož i viljušku za lakše uživanje. Ako je dobro rashlađen, lakše je iseći desert bez potpunog rušenja ovog vašeg truda! 



Čuvanje
Mille-feuille će ostati svež dva dana u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Pošto ima vlage u kremi, testo će izgubiti nešto od svoje hrskavosti, pa je najbolje poslužiti ga svežeg.

Varijacije recepta
Često se mille-feuille - hiljadu listova, desert "meša" sa Napoléon desertom. Mille-feuille recept koristi kremu od vanile, dok se Napoléon pravi sa kremom od badema. Danas, verzije recepta uključuju dodavanje sastojaka poput malina ili jagoda. 




Prijatno!

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>