Ostalo

Sme�no

Eliza Leonida Zamfiresku prvi ženski inženjer na svetu! (VIDEO)

Eliza Leonida Zamfiresku prvi ženski inženjer na svetu! Nagrada za žene koje rade u nauci i tehnologiji osnovana je na njenom imenu. 

Eliza Leonida Zamfiresku prvi ženski inženjer na svetu! (VIDEO) Screenshoot / Youtube



Elisa Zamfiresku je rođena u Galatiu, u Rumuniji 10. novembra 1887. godine. Njen otac Atanase Leonida bio je službenik za karijeru dok je njena majka Matilda Gill bila ćerka inženjera koji je rođen u Francuskoj. Njen brat je bio inženjer, Dimitrie Leonida.

Zbog predrasuda prema ženama u nauci, Zamfirescu je odbila škola mostova i puteva u Bukureštu. 1909. godine primljena je na Kraljevskoj akademiji za tehnologiju Berlin, Charlottenburg. Diplomirala je 1912. godine sa diplomom iz inženjeringa. Tvrdi se da je Zamfirescu prvi inženjer na svetu, ali irski inženjer Alice Perri diplomirao je šest godina pre Zamfirescua 1906. godine.

Vraćajući se u Rumuniju, Zamfirescu je radila kao pomoćnik na Geološkom institutu u Rumuniji. Tokom Prvog svetskog rata, ona se pridružila Crvenom krstu. U to vreme vreme, upoznala se i udala za hemičara Constantinom Zamfirescu, brata pisca Duiliu Zamfirescu.

Nakon rata, Zamfirescu se vratila na Geološki institut. Vodila je nekoliko geoloških laboratorija i učestvovala u različitim terenskim studijama, ukljčujući i one koji su identifikovali nove resurse uglja, škriljaca, prirodnog gasa, hroma, boksita i bakra. Zamfirescu je takođe predavala fiziku i hemiju.

Zamfirescu je penzionisana 1963. godine, u dobi od 75 godina. U penziji bila je uključena u aktivizam za razoružanje. Umrla je u 86. godini života 25. novembra 1973. godine.

Nagrada za žene koje rade u nauci i tehnologiji osnovana je na njenom imenu, Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>