Ostalo

Sme�no

Da li će TikTok zaista biti zabranjen?

Mogući kraj TikToka u SAD: Kongres izglasao ultimatum, Bajden spreman za potpis. Kako će ova potencijalna zabrana uticati na slobodu izražavanja i šta to znači za korisnike TikToka?

Da li će TikTok zaista biti zabranjen? Foto: Pixabay




U utorak, Kongres je izglasao zakon koji stavlja ultimatum pred vlasnike TikToka, kineskog tehnološkog giganta ByteDance: ili prodate aplikaciju nekineskoj kompaniji u roku od godinu dana ili napustite Sjedinjene Države.

Nakon glasanja u Senatu, predsednik SAD Džozef Bajden je odmah izdao saopštenje, najavljujući svoju nameru da potpiše nacrt zakona već u sredu. Ipak, čak i u tom slučaju, TikTok će verovatno osporiti novi zakon pred sudom.

Pravni stručnjaci upozoravaju da bi potencijalna zabrana, kako je napisana, mogla ugroziti prava Amerikanaca na slobodu izražavanja zagarantovanu Prvim amandmanom.

Takođe se ističe da bi vlada mogla prekoračiti ustavne granice targetirajući jednu kompaniju koja joj ne odgovara. Prethodni pokušaji zabrane kineskih aplikacija, uključujući i TikTok, nisu bili uspešni, uglavnom zbog sudske intervencije.

Dakle, proces zabrane TikToka u Sjedinjenim Državama bi mogao potrajati nekoliko meseci. Najnovija verzija zakona daje TikToku 270 dana, odnosno 9 meseci, za pronalazak novog vlasnika. Postoje i odredbe koje omogućavaju produženje roka za dodatnih 90 dana, ako se ostvari "značajan napredak" u procesu prodaje.

Tokom tog perioda, aplikacija će verovatno nastaviti normalno da funkcioniše u Sjedinjenim Državama. Ovo znači da će TikTok nastaviti sa radom i nakon predsedničkih izbora u novembru.

Vremenski okvir u originalnom zakonu Predstavničkog doma je bio samo 180 dana, što bi moglo značiti gašenje aplikacije mesec dana pre izbora.



Da li je verovatno da će TikTok pronaći novog vlasnika na vreme?

Kineska vlada je već izrazila snažan otpor prema prinudnoj prodaji aplikacije. Cena TikToka bi verovatno bila izuzetno visoka, a malo je ljudi ili kompanija koje bi mogle imati toliko novca. Kompanije poput Meta ili Google verovatno nisu zainteresovane za kupovinu TikToka.

Najverovatniji ishod će verovatno biti pokušaj vlade da zabrani TikTok, a sudovi će morati da procene da li takva zabrana krši ustavna prava Amerikanaca.





Foto: Pixabay




Zašto žele da zabrane TikTok?

Američki zvaničnici tvrde da postoji visok rizik da kineska vlada traži od TikToka da predaje podatke svojih američkih korisnika ili da manipuliše video snimcima u skladu sa preferencijama i ciljevima Komunističke partije Kine.

Ove zabrinutosti su uglavnom teoretske, budući da američki zvaničnici nisu objavili dokaze o sistematskoj manipulaciji TikTokom od strane kineske vlade.

Međutim, ti zvaničnici smatraju da je jedini siguran način da se eliminiše rizik po nacionalnu bezbednost to da se ByteDance primora da proda američku verziju TikToka nekineskom vlasniku ili da se aplikacija jednostavno izbaci iz Sjedinjenih Država.

Zvaničnici koji nadgledaju TikTok tvrde da aplikaciju koristi oko polovine Amerikanaca i da funkcioniše kao televizijski kanal koji samostalno programira sadržaj, što znači da bi mogla uticati na stavove Amerikanaca o politici ili međunarodnim sukobima.

Legislativci su takođe kritikovali generalnog direktora TikToka zbog širenja sadržaja o se**ualnom zlostavljanju dece putem aplikacije i zbog potencijalnih šteta po mentalno zdravlje dece zbog korišćenja društvenih medija, što nije specifično samo za TikTok.



Da li će se sačuvati podaci sa TikToka ako dođe do gašenja?

Za sada, iskustvo korisnika će verovatno ostati isto, ali bi trebalo da počnu da razmatraju mogućnost gašenja. Mogu da provere da li njihovi omiljeni kreatori sadržaja imaju naloge na drugim platformama i da ih zaprate tamo.

Ako redovno objavljujete na TikToku, preporučuje se da napravite rezervne kopije vaših video snimaka tako što ćete preuzeti svoje podatke sa svog profila.



Koje su alternative TikToku?

Postoji mnoštvo klonova TikToka na drugim platformama. YouTube ima YouTube Shorts, a Instagram ima Reels, koji su takođe kratki vertikalni video snimci prilagođeni vašim interesovanjima. Snapchat ima Spotlight.

Ako TikTok zaista bude uklonjen, verovatno će druge kompanije pokušati da naprave alternativu. To je sličan scenario kao kada je Elon Mask kupio Tviter.



Kakve posledice to ima po kreatore sadržaja na aplikaciji?

Ako TikTok nestane, mnogi kreatori sadržaja i vlasnici malih preduzeća će se suočiti sa pretnjom po svoje poslovanje. Prema podacima kompanije, više od 7 miliona američkih preduzeća prodaje proizvode na TikToku.

TikTok nije odgovorio na pitanje šta će se dogoditi sa poslovima kreatora sadržaja nakon zabrane, uključujući i to koliko dugo će plaćeni oglasi nastaviti da se prikazuju i šta će se desiti sa aplikacijom za uređivanje video sadržaja CapCut, koja je u vlasništvu kompanije ByteDance. Trenutno ne postoji način da kreatori prebace svoje pratioce na drugu platformu.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>