Lepota

Ljubav

Braon mrlje i fleke na koži: Kako ih ukloniti kod kuće!

Imate braon mrlje ili fleke po koži lica i tela, evo kako ih možete ukloniti kod kuće ali važno je znati da svaki domaći lek koji izaziva negativne reakcije treba prekinuti odmah i obratiti se lekaru. 

Braon mrlje i fleke na koži: Kako ih ukloniti kod kuće! Foto: Freepik




Hiperpigmentacija (braon mrlje i fleke) može nastati u obliku tačkica, fleka ili može zahvatiti celo lice i/ili telo. Hiperpigmentacija obično nije opasna, ali ponekad može biti uzrokovana osnovnim medicinskim stanjem, što zahteva medicinsku dijagnozu i lečenje. 

Upala kože (postinflamatorna hiperpigmentacija), hormoni, starenje, određeni lekovi, izlaganje suncu (tamnjenje kože)) mogu rezultirati problemima pigmentacije poput tamnih fleka. 

Fleke od starenja takođe su čest oblik hiperpigmentacije. Većinu vremena, problemi pigmentacije su kozmetički problem, a ne medicinskog problema.

Postoji nekoliko načina da se prirodno leči hiperpigmentacija kod kuće. Takođe mogu pomoći poboljšanju ukupne teksture kože, čineći je glatkom, mekom i nahranjenom. Prirodni lekovi treba redovno pratiti 1-3 meseca da bi se videli rezultati, jer im je potrebno vreme da deluju. 

Važno je imati realna očekivanja. 


Takođe nije moguće promeniti originalnu boju kože jer je to genetski određeno. Hiperpigmentacija koja je veoma tvrdokorna ili uzrokovana medicinskim stanjem zahteva medicinsko lečenje. Svaki kućni lek koji izaziva negativne reakcije treba prekinuti. Osoba može konsultovati lekara kako bi se uverila da su kućni lekovi pogodni za njeno stanje i isključila ozbiljnije uzroke hiperpigmentacije.

 

Dafne Selfi ima 94 godine, nema botoksa, koristi malo kreme za lice!










Šta uzrokuje braon fleke na koži?


Sunčanje: Ovo je najčešći uzrok pigmentacije kože i može uticati na bilo koji deo tela koji je izložen suncu.
Iritacija kože, upala ili trauma
Fleke od starenja
Određeni lekovi
Hormoni trudnoće
Endokrini poremećaji
Melazma
Insulinska rezistencija (viđena kod dijabetesa i sindroma policističnih jajnika ili PCOS)





Kućni lekovi za tretiranje braon fleka na koži

Dnevno pilingovanje i čišćenje sa AHAs i BHAs:


Redovno pilingovanje sa alfa-hidroksi kiselinama (AHAs) i beta-hidroksi kiselinama (BHAs) može pomoći u učinjenju kože glatkom, mekom i svetlijom. One pomažu u smanjenju pigmentacije, sitnih linija, uklanjanju viška sebuma (masne supstance koju proizvode lojne žlezde prisutne u koži), mrtvih ćelija kože i očišćenju pora. Takođe, nežno uklanjaju postojeće mitisere i bele tačkice. AHAs i BHAs takođe čiste kožu od prljavštine i šminke. Glikolna kiselina i mlečna kiselina su najpopularnije AHAs, a salicilna kiselina najpopularnija BHA.


Postoji nekoliko proizvoda koji se mogu kupiti bez recepta, a koji sadrže jednu od ovih kiselina ili njihovu kombinaciju u različitim jačinama, što je sigurno koristiti svakodnevno. Čišćenje lica dva puta dnevno čistačem koji sadrži ove kiseline može poboljšati kožu. 

AHAs i BHAs takođe su dobri za one sa suvom kožom. Takođe postoje toneri, serumi i maske koji sadrže ili jednu ili obe kiseline, salicilnu i glikolnu. Neke osobe mogu biti osetljive na AHAs i BHAs, pa ih mogu koristiti jednom svakih nekoliko dana ili početi sa niskim procentom kiseline (1-2%) i postepeno povećavati jačinu. U slučaju alergijskih reakcija, treba prekinuti.

 

Braon mrlje na licu i koži jednostavno se mogu ukloniti prirodnim sredstvom! (RECEPT)










Topički toneri, serumi, maske, losioni i kreme:


Postoji nekoliko topičkih proizvoda koji se mogu kupiti bez recepta, a koji sadrže sastojke za izbeljivanje kože i poboljšanje teksture kože. Važni sastojci za koje treba obratiti pažnju su AHAs, BHAs, vitamin C i vitamin E. Alfa-hidroksi kiseline (AHAs) i beta-hidroksi kiseline (BHAs) mogu pomoći u smanjenju pigmentacije, sitnih linija, uklanjanju viška sebuma, prljavštine i mrtvih ćelija kože.

Vitamin C pomaže u smanjenju pigmentacije kože i hrani kožu. 

Vitamin E je važan sastojak za hidrataciju kože. Održavanje hidrirane kože pomaže u omekšavanju kože i povećava obrt ćelija, čineći kožu svetlijom. Praktikovanje dnevne rutine za negu kože i primena barem jednom dnevno, po mogućstvu noću, može značajno poboljšati zdravlje kože. Određene kiseline i vitamin C mogu izazvati povećanu osetljivost na sunce, pa se trebaju nanositi noću.

Dnevna rutina nege kože obuhvata čišćenje, nanošenje tonera, zatim losiona ili kreme. Losioni i kreme se razlikuju po svojoj konzistenciji. Losioni su lakši, dok su kreme gušće. Hidratantni proizvodi na bazi vode mogu se koristiti za osobe sa veoma masnom kožom. Masku za lice možete koristiti dva do tri puta nedeljno.



Topički retinoidi:


Retinoidi su vrlo efikasni u tvrdokornim slučajevima akni i ožiljaka od akni. Međutim, treba ih izbegavati kod trudnica. Ako ste trudni ili planirate da zatrudnite, obratite se lekaru pre upotrebe retinoida u bilo kojem obliku. Retinoidi efikasno smanjuju pigmentaciju zbog akni, starenja ili upale i smanjuju bore. Retinoide treba koristiti s oprezom. Osobe obično doživljavaju vidljivo perutanje, suvoću, peckanje, crvenilo i povećanu osetljivost na sunce (stoga ih treba nanositi samo noću) dok se koža ne navikne na retinoide, što može trajati 4-6 nedelja. 

Možete početi sa nanošenjem niske koncentracije retinoida bez recepta dva do tri puta nedeljno i postepeno povećavati jačinu i učestalost upotrebe. Veće jačine retinoida zahtevaju recept lekara. Izotretinoin (oralni retinoidi) mogu se prepisati osobama sa teškim aknama. Lečenje akni je važno kako bi se izbelila pigmentacija povezana sa aknama, što je prilično čest problem.









Kućne maske za lice:


Maske za lice mogu se pripremiti kod kuće koristeći prirodne sastojke i nanositi dva do tri puta nedeljno. Neke maske koje mogu pomoći u smanjenju pigmentacije i izbeljivanju kože uključuju:

Masku od jogurta, limuna i brašna od leblebija: Jogurt je mlečni proizvod bogat hranljivim sastojcima. 

Mlečna kiselina u jogurtu je prirodno sredstvo za izbeljivanje kože. Limun sadrži vitamin C koji može smanjiti pigmentaciju. 

Brašno od leblebija pomaže da se maska zgusne, dajući joj konzistenciju paste. Takođe deluje kao prirodni piling, koji je blag prema koži, poboljšava teksturu kože i smanjuje hiperpigmentaciju. Maska se može naneti na celo lice, vrat i druge problematične delove, ostaviti 30 minuta, a zatim isprati.


Masku od papaje, banane, limuna, meda i brašna od leblebija: Ovi sastojci sadrže vitamine i minerale koji prirodno mogu izbeliti i nahraniti kožu. Mogu se izgnječiti u pastu, naneti na celo lice i isprati nakon 20 minuta.






Sirće od jabuke:

Sirće od jabukovog octa sadrži octenu kiselinu koja može izbeliti pigmentaciju i smanjiti akne. Sirće od jabukovog octa treba razrediti vodom u jednakim delovima i naneti na kožu. Treba ga isprati nakon 2-3 minuta. Ovo se može ponavljati svakog dana, jednom ili dva puta dnevno.


Aloe vera:

Aloe vera sadrži aloin, prirodno sredstvo za depigmentaciju. Čisti gel aloe vere može se naneti na hiperpigmentovane delove kože noću i isprati ujutru.



Mleko:

Mleko pa čak i kiselo mleko, mogu pomoći u izbeljivanju kože jer sadrže mlečnu kiselinu. Pamučna loptica može se namočiti u obično mleko i naneti na sve zahvaćene delove kože, a zatim isprati nakon 20 do 30 minuta. Ovo se može ponavljati svakog dana, jednom ili dva puta dnevno. Mleko takođe može efikasno hidrirati kožu.


Dijeta, ishrana i hidratacija:

Zdrava, uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem, adekvatna hidratacija (8-10 čaša tečnosti dnevno) su važni za zdravlje kože jer pružaju hranljive materije koži iznutra. To može poboljšati obnavljanje ćelija kože, poboljšavajući tonus i teksturu kože. Sveže voće i povrće sadrže nekoliko sastojaka koji prirodno mogu izbeliti kožu. Takođe se može razmotriti uzimanje dodataka ishrani, posebno vitamina C, vitamina B, vitamina E i omega-3 masnih kiselina jer pomažu u održavanju dobrog zdravlja.


Zaštita od sunca:

Šteta od sunca izaziva tamnjenje kože, pokreće druge probleme sa pigmentacijom, opekotine kože i smanjuje elastičnost kože, što dovodi do prevremenog starenja. Prekomerna izloženost suncu takođe predstavlja rizik od raka kože. 

Prevencija hiperpigmentacije zbog izlaganja suncu omogućava koži da se sama izbeli jer se ćelije regenerišu i omogućavaju drugim tretmanima kože da efikasno izbeljuju kožu. Bez zaštite od štetnog dejstva sunca, medicinski i prirodni tretmani za izbeljivanje kože bili bi uzaludni. 

Jedan od najboljih načina za zaštitu kože od štetnog dejstva sunca je korišćenje sunčane kreme. Američka akademija dermatologije preporučuje svima da koriste sunčanu kremu koja pruža širok spektar zaštite (štit od ultraljubičastih zraka A i B), ima faktor zaštite od sunca (SPF) od 30 ili više, i otporna je na vodu tokom cele godine, uključujući zime i oblačne dane. Sunčanu kremu treba nanovo nanositi svakih 3-4 sata. 

Dodatna zaštita nošenjem šešira sa širokim obodom ili nošenjem kišobrana takođe može pomoći. Takođe se preporučuje izbegavanje izlaganja sunčevim zracima kada su najjači između 10 i 11 ujutru i 3 i 4 popodne.

 

Kako jedna žena može da napusti brak?! Kakva drskost Meline Džinović!











 Tu su i medicinski tretmani koji će pomoći kod braon mrlja:


Postoji nekoliko medicinskih opcija lečenja dostupnih ako kućni lekovi za pigmentaciju ne uspeju ili ako osoba traži brže rezultate. Zavisno od uzroka hiperpigmentacije i njenog obima, lekar će moći da predloži plan lečenja. Medicinski tretman može uključivati:

Recepte lekove,
Recepte za prirodne proizvode,
Hemijske pilinge,
Mikrodermoabraziju,
Laser, itd.



U slučaju da bilo koji prirodni/kućni lek ne deluje na vaše braon mrlje ili ima bilo kakve negativne posledice, obratite se svom lekaru.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: medicinenet

Povezane vesti:


>