Ostalo

Sme�no

Biseri arhitekture (Foto)

Kroz vekove su građevine predstavljale simbol nekog vremena kao i mesta u kojem su izgrađene. Odolevale su vremenu i kako su im se divili tada, tako im se mi divimo danas. Ukoliko niste u mogućnosti da ih sve obiđete mi vam kroz fotografije predstavljamo nekoliko najlepših građevina na svetu.

Biseri arhitekture (Foto)



Sagrada Familia, Barcelona, Španija



Katalonski arhitekt Antoni Gaudi je proveo više od četrdeset godina svog života radeći na ovom veličanstvenom i pomalo haotičnom projektu. Katedrala u gotskom stilu još uvek nije dovršena, a završetak radova se očekuje između 2017. i 2026. godine.

Burj al Arab, Dubai, UAE



Šezdesetospratni hotel u obliku jedra je smešten na svom privatnom ostrvu te je dizajniran da bude nacionalna ikona. Zapravo je enterijer mesto u kojem leži sva njegova lepota: atrijum visok skoro 180 metara je najveći atrijum na svetu.

Institut za zvuk i sliku,  Hilversum, Holandija



Fasada zgrade je sastavljena od panela livenog stakla u boji. “Tvorci” zgrade su arhitekte Willem Jan Nentelinngs i Michael Riedijk, a u saradnji sa umetnikom Jaap Drupsteenom na panelima su odštampani poznati kadrovi sa holandske televizije.

Zlatni hram, Amritsar, Indija



Najsvetije mesto Sika se nalazi na obali jezera. Na ovom mestu je meditirao Buda te Guru Nanak, osnivač vere Sika. Hram je podignut u kasnom osamnaestom veku.

Zgrada Kongresa, Brazilija, Brazil



Brazilija verovatno bolje funkcioniše kao bašta sa ogromnim brojem skulptura, nego kao grad, ali ako postoji jedno mesto koje objedinjuje pomenuto, to je onda definitivno zgrada Kongresa.

Muzej Gugenhajm, Bilbao, Španija



Američki arhitekt Frank Gehry je uspeo promeniti tradicionalno poimanje arhitekture i umetnosti muzeja te je pretvorio u stvarnost strategiju oživljavanja depresivnih, industrijskih gradova.

Manastir Mont Saint-Michel, Francuska



Iako nije raskošan poput drugih verskih objekata koji se nalaze na kopnu, ovaj manastir se svakako nalazi na veoma dramatičnoj lokaciji, na samoj normandijskoj obali. Gradnja je počela 709. godine, a nastavljena je stotinama godina posle.

Dvorac Gresham, Budimpešta, Mađarska



Prvobitno je bila statusni simbol londonske firme za životno osiguranje Gresham, ali je tokom drugog svetskog rata i nakon njega pretrpela velike štete. Sada je hotel Four Seasons.

Manastir Tigrovo gnezdo, Butan



Lociran na steni čija visina prelazi osamsto metara, manastir Tigrovo gnezdo je apsolutno spektakularan. Kompleks je izgrađen oko pećine u kojoj je, navodno, meditirao Guru Rinpoche u osmom veku.

Velika džamija, Djenne, Mali



Velika džamija iz četrnaestog veka u Djenneu najveća je sačuvana građevina od sušenog blata. Svakog proleća, nakon sezone kiša, okuplja se lokalno stanovništvo i ručno je restauira.

Dvorac carice Katarine I, Carsko selo, Rusija



Nazvan po Katarini I, ovaj dvorac iz osamnaestog veka, sa prepoznatljivom plavom fasadom, je sagradila carica Jelisaveta, Katarinina kćerka.

Wat Rong Khun, Chiang Rai, Tajland



Gradnja ovog modernog budističkog hrama je počela 1997. godine i još je u toku, ubedljivo prekrasan ili fantastično ružan. U svakom slučaju, veoma je upadljiv.

Škola od blata i trske, Rudrapur, Bangladeš



Ova seoska škola je u potpunosti napravljena od blata i trske, a delo je nemačkih arhitekti Anne Heringer i Eike Roswag. Dobila je nekoliko nagrada za dizajn.


Autor: Sokol Vuk®

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>