Region

Svet

Sve spremno za 52. Sabor trubača

Na ovogodišnjem 52. Saboru trubača u Guči, koji će se održati od 6. do 12. avgusta, takmičiće se 50 orkestara iz Srbije i inostranstva, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Sve spremno za 52. Sabor trubača



Za Zlatnu trubu, u finalu, nadmetaće se 19 orkestara, a za prvu trubu sveta takmičiće se 12 orkestara iz Brazila, Nemačke, Portugalije, Italije, Slovenije, Makedonije, Francuske i dva iz Srbije, rekao je direktor Centra za kulturu iz Guče Adam Tadić.

On je dodao da će se u svojim kategorijama takmičiti i 15 omladinskih i četiri pionirska trubačka orkestra.

Pored uživanja uz zvuke trube, posetioci će moći da vide brojna kulturno-umetnička društva, izložbe slika, radove vajara, takmičenje u višeboju, kao i da čuju majstorije zdravičara.

"Sabor će ove godine otvoriti operska diva Radmila Bakočević, koja potiče iz ovih krajeva i koja nas je proslavila u svetu, a očekujemo veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva", kazao je predsednik opštine Lučani i Saborskog odbora Mladomir Sretenović.

On je istakao da je sve spremno za početak ovog, jednog od najvećih događaja na Balkanu.

U delu zabavnog programa najavljeni su koncerti Ane Bekute i Miroslava Ilića, a 52. Sabor trubača biće završen koncertom Dejana Lazarevića i Svetlane Ražnatović.

Dragačevski sabor trubača je jedna od najvećih manifestacija narodnog stvaralaštva u zemlji.

U prethodnih pola veka Guču je posetilo oko 15 miliona domaćih i stranih gostiju iz 83 zemlje sa svih kontinenata, a u zvaničnim takmičenjima učestvovalo je oko 10.000 trubača i 1.000 orkestara.

Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>