Ostalo

Sme�no

Šta raditi sa ČUVARKUĆOM od prošle godine? Vaskršnji rituali i verovanja

Na Veliki petak, domaćice počinju sa pripremom Vaskrsa, što podrazumeva farbanje jaja. Prema tradiciji, prvo jaje se farba u crvenu boju i ono se naziva čuvarkućom.

Šta raditi sa ČUVARKUĆOM od prošle godine? Vaskršnji rituali i verovanja Foto: Pexels



Crveno jaje, bogato nijansama koje podsećaju na vatrenu strast i nije tek ukras za stolom. To je simbol vaskrsenja, uskrsnuća Isusa Hrista. Crvena boja nosi u sebi ne samo krv, već nevino prolivenu krv koja označava pobedu života nad smrću. U tom jajetu leži priča o novom početku, rađanju novog života, a to je suština Vaskrsa - pobeda svetlosti nad tamom.

Kroz vekove, ta simbolika jajeta prenosi se kao dragoceno nasleđe. Legenda kaže da je sveta Marija Magdalena, hrabra žena koja je pratila Hrista tokom njegovih stradanja, odnela crveno jaje kao znak pažnje rimskom caru Tiberiju, uz reči: "Hristos Vaskrse". Ona je bila među prvima kojima se Hristos javio nakon vaskrsenja, pa je to jaje postalo ne samo poklon, već simbol vere, nade i novog početka.

Verski analitičar Predrag Đokić jednom je objasnio duboku simboliku jajeta. Kao što pile mora da probije ljusku da bi se izleglo, tako je i Hristos probio kapije ada, pobedio smrt i vaskrsao. Jaje, dakle, postaje simbol vaskrsenja, simbol novog života.

Čuvarkuća nije samo ukras, već zaštita od zla i bolesti. U nekim krajevima, poput sela na Fruškoj gori, čuvarkuća se nije samo čuvala, već se mrvila i davala stoci i živini, verujući da će im doneti zdravlje i napredak.

Ali šta raditi sa čuvarkućom iz prošle godine?

Tu se javlja dilema. Svaki kraj ima svoje običaje i verovanja. U selima uz reke, čuvarkuća se baca u vodu, verujući da će reka odneti sve nesreće. Drugi je zakopavaju ispod drveća, na njivama ili u vinogradima, u nadi da će zemlja postati plodna, a usevi zaštićeni.

Ako se čuvarkuća slučajno razbije, to se smatralo lošim znakom. Verovanje kaže da to može doneti nesreću porodici. Bez obzira na sve, prošlogodišnju čuvarkuću ne bacajte kao običan otpad. Ona je nosilac tradicije, simbol prošlosti i obećanje budućnosti.

Slične vesti: ​Crkveni kalendar: Važan dan Pobusani ponedeljak! (VIDEO)

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>