Ostalo

Sme�no

Ako ste zgrešili na Đurđevdan, isto uradite na Markovdan!

Dremež tokom ovog dana ne donosi dobro ali ako ste zgrešili na Đurđevdan, odnosno spavali, isto uradite i na Markovdan!

Ako ste zgrešili na Đurđevdan, isto uradite na Markovdan! Foto: Freepik




Na dan Svetog Marka, koji se tradicionalno slavi osmog maja, Srpska pravoslavna crkva i vernici odaju počast ovom svetitelju, poznatom po pisanju jednog od četiri jevanđelja.

Ovaj dan je obavijen raznim običajima i verovanjima, a jedno od najpoznatijih među Srbima je ono koje govori o važnosti odmora. Veruje se da ako neko Đurđevdan provede u krevetu, to će pratiti godinu punu dremljivosti i bolesti. Zato se preporučuje da isto učini i na Markovdan kako bi se oslobodio pospanosti i bolesti.

Takođe, veruje se da dremež tokom dana na Markovdan ne donosi dobro, jer bi mogao rezultirati pospanošću tokom cele godine. Izuzetak su oni koji su već spavali na Đurđevdan. Ako ste zgrešili na Đurđrevdan, isto uradite na Markovdan.


Ovaj dan se u Srbiji tradicionalno slavi, a postoji verovanje da će oni koji ga ne poštuju biti kažnjeni. Legenda kaže da bi takve osobe mogle privući oluje i gromove koji bi mogli uništiti njihovu imovinu. Zbog toga, zemljoradnici izbegavaju rad na svojim posedima.

Pored toga, kovači su takođe slavili Markovdan, verujući da bi rad u tom danu doveo do toga da miševi izgrizu njihove kese za alat.

Sveti Marko je bio blizak saradnik apostola Petra i bio je poznat po tome što je napisao jevanđelje. Kada je Petar bio u Rimu, vernici su tražili da im Marko napiše o Isusu Hristu i njegovom životu i delima. Marko je postavljen za episkopa i poslat u Misir da propoveda.


Možda vas interesuje:
Kolači pečurke - slasni zalogaji! (RECEPT)







Marko je proširio Hristovu nauku u Liviji, Amonikiji i Pentapolju pre nego što se preselio u Aleksandriju, gde je osnovao hrišćansku crkvu. Zbog svog rada, bio je izložen progonima, ali je nastavio svoje propovedi.

Na kraju, Marka su uhvatili i izložili teškim mukama, ali je hrabro podneo svoju sudbinu. Preminuo je 68. godine u Aleksandriji.

Danas se može videti sarkofag Svetog Marka u crkvi u Veneciji koja je posvećena ovom svetitelju.
 

Crkveni kalendar: Važan dan Pobusani ponedeljak! (VIDEO)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>