Ostalo

Sme�no

Izrada eksplicitnih dipfejk sadržaja postaje krivično delo!

Izrada eksplicitnih dipfejk sadržaja postaje krivično delo! Ova vest dolazi u vreme rastuće zabrinutosti zbog potencijalne zloupotrebe veštačke inteligencije radi eksploatacije i zlostavljanja žena.

Izrada eksplicitnih dipfejk sadržaja postaje krivično delo! Foto: Printscreen Youtube/BBC News






U najnovijem obaveštenju koje je danas objavio Si-En-En (CNN), naglašava se da bi pravljenje obmanjujućih se**ualnih "dipfejk" sadržaja moglo postati predmet krivičnog progona u Engleskoj i Velsu. 


Ovo dolazi u vreme rastuće zabrinutosti zbog potencijalne zloupotrebe veštačke inteligencije radi eksploatacije i zlostavljanja žena.

Ministarstvo pravde Velike Britanije iznelo je da nacrt zakona predviđa kažnjavanje svakoga ko bi kreirao se**ualno eksplicitne slike ili video materijale neke druge odrasle osobe bez njenog izričitog pristanka. Čak i ako nije nameravao da te materijale deli sa drugima, osoba bi se suočila sa mogućnošću krivičnog gonjenja i neograničene novčane kazne.

Trenutno je već zabranjeno deljenje takvih "dipfejk" sadržaja bez dozvole osobe čije se lice koristi u njima, a kršenje ovog pravila može dovesti do zatvorske kazne.

"Dipfejkovi" su digitalno manipulisane slike ili video snimci koji se stvaraju s namerom da obmanu, često koristeći tehnologiju veštačke inteligencije, kako bi se stvorio lažni dojam da je osoba izgovorila ili učinila nešto što zapravo nije.



Foto: Printscreen Youtube/Aperture



Ministarka za zaštitu žrtava Lora Faris istakla je u današnjem intervjuu na ITV-u da će, po njenom saznanju, Engleska i Vels biti prve zemlje koje će strogo zabraniti proizvodnju se**ualno eksplicitnih "dipfejkova".

Predložene izmene krivičnog zakonika obuhvataju po**ografski materijal, ali i go**tinju, bez obzira na to da li je namera e**tska ili ne.

Ovo novo krivično delo biće inkorporirano putem ažuriranja postojećeg krivičnog zakonika.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/beta.rs

Povezane vesti:


>