Ostalo

Sme�no

Kako se neguju muškatle? Šta je potrebno ovoj biljci da cveta u punom sjaju?

Kako se neguju muškatle? Šta je potrebno ovoj biljci da cveta u punom sjaju i krasi vaše terase ili bašte dugo vremena?! Orezivanje je jako važno, kako za izgled, tako i za napredak biljke ali to nije sve...

Kako se neguju muškatle? Šta je potrebno ovoj biljci da cveta u punom sjaju? Foto: Printscreen Youtube/Balcony Garden Web





Orezivanje muškatli može ih održati u najboljem izgledu. 

Orezivanje će sprečiti drvenaste i duge muškatle, posebno kod muškatli koje su prezimile. U nastavku ćete pronaći informacije o tome kako orezivati muškatle da bi izgledale zdravo.

Koraci za orezivanje muškatli:


Postoje tri različite metode za orezivanje muškatli. Koju ćete koristiti zavisi od toga šta pokušavate postići.



Orezivanje muškatli nakon zimskog mirovanja.


Ako stavljate svoje muškatle u mirovanje tokom zime ili ako živite na području gde muškatle delimično odumiru tokom zime, najbolje vreme za orezivanje muškatli je rano proleće. Uklonite sve mrtve i smeđe listove sa biljke muškatle. Zatim odsecite sve nezdrave stabljike. Zdrave stabljike muškatle će se čvrsto osećati ako ih blago stisnete. 

Ako želite manje drvenaste i duge muškatle, odsecite biljku muškatle za trećinu, fokusirajući se na stabljike koje su počele da se drvene.



Orezivanje muškatli koje su prezimile:


Ako ne stavljate svoje muškatle u mirovanje tokom zime i one ostaju zelene u zemlji ili u kontejnerima tokom cele godine, najbolje vreme za orezivanje je krajem jeseni ili neposredno pre nego što ih unesete u kuću, ako planirate da ih unesete unutra. Orežite biljku muškatle za trećinu do polovine, fokusirajući se na stabljike koje su drvenaste ili duge.



Kako prstima ukidati muškatle

Prstima ukidanje muškatli je vrsta orezivanja muškatli koja tera biljku da raste kompaktnije i bujnije. Prstima ukidanje se može obaviti na novim biljkama muškatli koje ste tek kupili ili na muškatlama koje su prezimile. 

Počinje se prstima ukidati muškatla u proleće. Kada stabljika na biljci muškatle dostigne 7,5 do 10 cm, uz pomoć oštrih makaza ili čak prstiju, odsecite ili prstima ukidajte 0,5 do 1,5 cm sa kraja stabljike.

Ponovite postupak na svim stabljikama. Ovo će naterati muškatlu da izraste dve nove stabljike iz originalne, što stvara bujniju i puniju biljku. Možete nastaviti sa prstima ukidati muškatle tokom celog proleća, ako želite. 

Orezivanje muškatli je jednostavno i čini vašu muškatlu zdravijom. Sada kada znate kako da orezujete biljke muškatli, možete više uživati u svojim muškatlama.





Foto: Printscreen Youtube/Balcony Garden Web





Gajenje muškatli: Saveti za negu muškatli



Poreklom iz vrelog klimata Južne Afrike, muškatle su prelepi višegodišnji cvetovi u mnogim drugim delovima sveta. Poznate i kao baštenske i zonske muškatle, ova atraktivna i poznata biljka je popularna godišnja i kontejnerska biljka, cenjena zbog upotrebe u visećim korpicama i prozorskim kutijama.

Osim prelepog cveta, jedan od razloga zašto je tako popularna je što je nega muškatli veoma jednostavna. Sa samo malo osnovnog održavanja, možete uživati u šarenim cvetovima tokom cele sezone.






Brzi činjenice o muškatlama:


Botaničko ime - Pelargonium x hortorum
Visina - 30,5 do 91,4 cm
Rasprostiranje - 30,5 do 91,4 cm
Izlaganje suncu - Pun sunčev sjaj do polusenke
Zemljište - Bogato, dobro drenirano
Kada saditi - Proleće, nakon poslednjeg mraza






Foto: Printscreen Youtube/Balcony Garden Web​






Sadnja muškatli:


Najlakši način sadnje muškatli je putem presađivanja, koje je lako pronaći u gotovo svakom baštenskom centru u proleće. Naći ćete kultivare razmnožene semenom, koji su uglavnom sorte sa jednostavnim oblikom cveta. Pošto ove biljke moraju biti zaštićene od hladnoće, sačekajte dok prođe opasnost od mraza pre sadnje.

Razmaknite biljke oko 20-30 cm, i oko iste dubine kao njihove originalne saksije za sadnju. Preporučuje se i malčiranje biljaka kako bi se zadržala vlaga.



Potrebe za svetlošću muškatli

Muškatle najbolje rastu na suncu, ali će tolerisati i nešto senke, posebno u najtoplijem delu dana. Trebalo bi da dobijaju 4 do čak 8 sati direktnog sunčevog svetla dnevno. Zavisno o tome gde ili kako gajite biljke muškatli, njihove potrebe se mogu razlikovati.

Kada ih gajite unutra, muškatle zahtevaju puno svetlosti za cvetanje, ali će tolerisati umerene svetlosne uslove. Takođe im je potrebna unutrašnja temperatura od oko 18-21 stepen Celzijusa tokom dana i 13 stepeni Celzijusa noću.




Muškatle i potreba za vodom

Kada se gaje unutra, muškatle treba zalivati kada se zemlja oseti suva.


Zalivajte muškatle kada gornji centimetar ili dva (2.5 do 5.0 cm) zemlje postanu suvi. U vrućem vremenu, spoljne saksije sa biljkama mogu zahtevati svakodnevno zalivanje. 

Muškatle bolje podnose suvo zemljište nego mokro, stoga izbegavajte prekomerno zalivanje i budite sigurni da ih sadite u dobro drenirano zemljište. 

Ne uspevaju dobro u glinenom zemljištu. Kada gajite muškatle napolju, mešajte vlažnu, dobro dreniranu unutrašnju zemlju za saksije sa jednakim delovima zemlje, treseta i perlita.

Đubrite svoje muškatle sa rastvorljivim đubrivom za sobne biljke ili sa đubrivom sa dodatkom organske materije 5-10-5 svaka četiri do šest nedelja tokom aktivne sezone rasta.






Foto: Printscreen Youtube/Balcony Garden Web





Štetočine, bolesti i problemi


Najčešći problemi sa muškatlama uključuju preterano vlažne uslove. Ako je vaše okruženje vruće, vlažno i kišovito, možda ćete primetiti trulež i plesan. Da biste izbegli ove probleme, prostorite biljke radi dobre cirkulacije vazduha, izbegavajte preterano zalivanje i uklonite biljni otpad sa okolnog zemljišta. Nežno zalivajte muškatle na nivou zemlje kako biste držali lišće suvim i izbegavali da zemlja prska po biljkama.

Česte infestacije uključuju lisne vaši, belu mušicu i grinje. One su veći problem kod sobnih biljaka, pa obratite pažnju na rane znakove štetočina.



Muškatle i razmnožavanje:


Najlakši i najsigurniji način razmnožavanja muškatli je putem rezanja. Ako živite u toplom klimatskom području, uzmite reznicu početkom leta i posadite je čim se ukoreni. Ako gajite muškatle kao godišnjake, uzmite reznicu krajem leta ili početkom jeseni. Korenite ih u vodi i unesite ih u kuću za sledeće proleće.




Foto: Printscreen Youtube/Balcony Garden Web





Gajenje muškatli iz semena


Možete gajiti muškatle iz semena, ali sporo sazrevaju. Trebaće vam barem 8 do 10 nedelja pre poslednjeg datuma mraza da ih pokrenete. 



Kako prezimiti muškatlu


Kada ih gajite kao godišnjake, većina baštovana jednostavno kupuje nove muškatle svake godine u proleće. Ekonomičnija opcija je da prezimite svoje omiljene biljke. Jedan način za to je uzimanje reznica.

Takođe možete uneti muškatlu unutra kao sobnu biljku pre prvog mraza jeseni. Stavite je na hladno mesto sa jakim, direktnim sunčevim svetlom i smanjite zalivanje tokom zime.

Druga opcija za prezimljavanje muškatle koja će omogućiti obilno cvetanje u narednoj sezoni rasta je da unesete muškatlu unutra i dopustite joj da uđe u stanje mirovanja. Stavite saksiju sa muškatlom na hladno, tamno mesto u kući koje neće biti dovoljno hladno za mraz. Garaža ili podrum su idealni.



Tipovi biljaka muškatli


Postoje četiri glavne vrste muškatli koje se koriste u modernim vrtovima.

Najčešće gajene kao godišnjaci i u baštama su zoneske muškatle. One su nazvane po različitim zonama boja na njihovim listovima. Cvetovi su obično beli, ružičasti, lososni ili crveni.

Ivaste muškatle imaju listove koji podsećaju na ivu i prirastajući su.

Muškatle sa mirisnim lišćem imaju zanimljive mirise, uključujući varijante koje mirišu na ružu, jabuku, nanu ili citronelu. Njihovi cvetovi nisu upadljivi.

Kraljevske, ili Martha Washington muškatle se najčešće koriste kao sobne biljke.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: gardeningknowhow

Povezane vesti:


>