Ostalo

Sme�no

Obeležavanje Svetskog dana protiv AIDSA

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, 1. decembra, održaće se danas u 13 sati na Trgu Republike, kod spomenika knezu Mihailu, gde će posetioci imati priliku da se informišu o HIV-u, sidi i drugim polno prenosivim infekcijama.

Obeležavanje Svetskog dana protiv AIDSA



U večernjim satima Omladina JAZAS-a organizuje žurku u klubu "Povetarac".

Testiranje građana obaviće se u Savetovalištu za HIV/AIDS u Beogradu, Bulevar despota Stefana 54 /a, od 8 do 14 sati. U okviru obeležavanja Dana borbe protiv side, u četvrtak, 2. decembra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) održaće se stručni skup o HIV-u i sidi koji je namenjen zdravstvenim radnicima, radnicima u socijalnoj zaštiti i aktivistima u nevladinim organizacijama koji se bave problemom side. Seminar o sidi za članove Parlamenta pod nazivom "Uloga Parlamenta i parlamentaraca u kreiranju efikasnog odgovora na HIV/Sidu" održaće se u ponedeljak, 6. decembra, u Domu Narodne skupštine.

Seminar će okupiti članove parlamenta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije, s ciljem da se istraže načini kojima članovi parlamenta mogu da se zalažu i zagovaraju politiku, zakonodavtstvo, nacionalne planove i budžetska sredstva koja podržavaju osobe koje žive sa HIV-om ili su pogođene ovim virusom. Humanitarni koncert za decu koja žive sa HIV-om održaće se u sredu, 29. decembra, u Narodnom pozorištu, gde će posetioci imati priliku da čuju popularne uvertire i arije iz poznatih opera.

U savetovalištu za HIV/AIDS i polno prenosive bolesti GZZJ tokom ove godine testirano je 3. 545 osoba, među kojima je otkriveno 10 HIV pozitivnih osoba. U saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje se navodi da su  tokom ove godine toj ustanovi dostavljene 45 prijave HIV infekcije, 11 prijava novoobolelih osoba i  22 prijave osoba umrlih sa HIV-om ili od AIDS-a. U Beogradu, kako među novoinficiranim tako i među novoobolelim i umrlim, dominiraju muškarci sa 87 odsto.

Novoinficirani su najzastupljeniji u uzrasnoj grupi od 25 do 39 godina,  oboleli u grupi od 50 do 54 godina i umrli u uzrasnoj grupi od 45 do 54 godina. U odnosu na način transmisije, seksualan put prenosa dominira u sve tri kategorije - 85 odsto je zastupljen među novoinficiranim (52 odsto čine homo i biseksualno orijentisane osobe), među novoobolelim sa 72 odsto 63 odsto čine homoseksualci, a među osobama umrlim od AIDS-a transmisija seksualnim putem je zastupljena sa 42 odsto, a intravenska upotreba droga kao put prenosa sa 38 odsto.

Posmatrajući period od početka epidemije, među inficiranim, obolelim i umrlim osobama u Beogradu dominira intravenski put prenosa sa 44, 53 i 59 odsto. Posmatrano unazad više od deset godina u Beogradu se beleži sve manja zastupljenost intravenskih korisnika droga među inficiranim, obolelim i umrlim, a sve veće učešće seksualnog puta prenosa infekcije.

izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>