Ostalo

Sme�no

Hodajući mrtvaci Tana Toraja: Legenda ili stvarnost? (VIDEO)

Tana Toraja, skrivena u južnim predelima ostrva Južni Sulavesi u Indoneziji, dom je jedne od najintrigantnijih svetskih legendi - priče o “hodajućim mrtvacima”. Da li je ovo stvarnost ili samo legenda koja kruži?

 Hodajući mrtvaci Tana Toraja: Legenda ili stvarnost? (VIDEO) Screenshoot/Youtube/National Geographic






Ova drevna priča, koja se prenosila s kolena na koleno, govori o ritualu oživljavanja tela preminulih. Prema legendi, pokojnici se oživljavaju kako bi mogli da se vrate do svog rodnog mesta pre nego što budu definitivno sahranjeni. Veruje se da šaman ima moć da oživi mrtvaca, koji potom, uz pratnju, hoda do svog poslednjeg odredišta.

Priča o “hodajućim mrtvacima” Tane Toraja ponovo je privukla pažnju javnosti kada je na internetu objavljena fotografija opisana kao “Rolang”, što u prevodu znači “mrtvac koji stoji”. Na fotografiji se vidi telo koje stoji uspravno, kao da je oživljeno za potrebe rituala.

Prema legendi, pratilac bi vodio “hodajućeg mrtvaca” duž određenih staza, izbegavajući prometna mesta. “Hodajući mrtvac” bi hodao odlučno, a svako ko bi ga sreo bio bi upozoren da ne komunicira ili dodiruje mrtvaca, jer bi to moglo da dovede do njegovog kolapsa ili nestanka.

Iako legenda o “hodajućim mrtvacima” Tane Toraja budi pažnju kod mnogih, postoje skeptici koji kažu da je to samo mit ili da su fotografije i priče rezultat pogrešnog tumačenja najobičnih rituala tamošnjih sahrana. Ipak i kod skeptika, postoji potreba da se otkrije istina iza ove čudne  priče.

Legenda o “hodajućim mrtvacima” Tane Toraja ostaje jedna od najintrigantnijih priča iz Indonezije, koja opčinjava ljude širom sveta. 

Da li je to samo mit ili postoji neka istina iza ovih priča, ostaje da se otkrije jednog dana. Jedno je sigurno, ova misterija će nastaviti da inspiriše istraživače i avanturiste i dalje.










 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>