Zdravlje

Ljubav

Uradite ovo i odmah ćete se osećati bolje!

Sigurno su i vas kad ste bili mali upozoravali da se ispravite dok sedite i hodate. Danas ćete shvatiti da su itekako u pravu, jer su takva upozorenja ipak imala smisla.

Uradite ovo i odmah ćete se osećati bolje!



Zanima vas kako da trenutno popravite raspoloženje? Odgovor je puno jednostavniji nego što mislite - ispravite se dok sedite ili hodate! Najnovije istraživanje otkriva da položaj tela snažno utiče na stanje uma i emocija.

U istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Health Psychology, učestvovala su 74 ispitanika. Naučnici s Novog Zelanda testirali su položaje njihovih tela, pritom im mereći otkucaje srca i nivo stresa. Ispitanici su odgovarali i na pitanja o svom raspoloženju i osećaju samopouzdanja.

Pokazalo se da položaj u kojem držimo telo itekako ima uticaj na ono kako se osećamo. "Ispitanici koji su se držali uspravno češće su izjavljivali da se osećaju entuzijastično, uzbuđeno i jako. Oni pak koji su bili pogrbljeni, u testiranjima su govorili da se osećaju uplašeno, ugroženo, nervozno, pospano i dosadno", napisali su autori istraživanja.

Uspravan položaj tela povezan je i s većim samopouzdanjem, manjim socijalnim strahom te manjom pojavom neprijatnih emocija. Pokazalo se da uspravan položaj tela ima velik uticaj i na zdravlje - takvi ispitanici imali su zdravije srce i normalan krvni pritisak.

Autor: B.B.
Izvor: Tportal.hr
Foto: Witthaya Phonsawat/FreeDigitalPhotos.net

 

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>