Zdravlje

Ljubav

Prevencija i zdrav način života: Pet saveta za muškarce u pedesetim godinama!

Koje su to pet stvari koje muškarci u pedesetim godinama žele da im njihov doktor kaže! Promene u zdravlju koje možda ne očekujete i šta uraditi povodom njih?! Pet ključnih saveta za održavanje zdravlja muškaraca.

Prevencija i zdrav način života: Pet saveta za muškarce u pedesetim godinama! Foto: Freepik




Ako ste upravo napunili 50 godina, možda je teško poverovati da imate pola veka iza sebe. Stariji ste - ali i mudriji. Ako imate decu, verovatno su već tinejdžeri ili već izvan kuće, što vam daje dodatno vreme da se fokusirate na svoje blagostanje. I baš to biste trebali raditi, jer stručnjaci kažu da su 50-te godine i vreme kada starenje počinje da se oseća.

Napunjenih 50 godina trebalo bi biti "pokazatelj muškarcima da kažu: "Hej, da li radim sve ispravno?" kaže Kenneth Koncilja, M.D., specijalista za gerijatriju u Klinici Klivlend za "aarp". 

"Sada kada ste u svojim 50-im godinama, morate se fokusirati na prevenciju i zdrav način života agresivnije nego ikad pre."

Mnoge fizičke promene koje dolaze sa starenjem već znate - sede kose i povlačeća linija kose, bore oko očiju, i veća šansa za razvoj visokog krvnog pritiska, bolesti srca i drugih hroničnih stanja. Ali postoje i druge promene koje možda ne očekujete.

Razumevanje tih telesnih promena - i kako da se suočite s njima - može vam pomoći da se osigurate da vaše telo ostane snažno sve do vaših 60-ih, 70-ih i 80-ih godina. Evo nekoliko manje poznatih stvari koje se mogu dogoditi u vašim 50-im godinama:



Vaši mišići počinju da se smanjuju


Muškarci (i žene) u proseku gube oko 1 do 2 procenta mišićne mase svake godine nakon što napune 50 godina, pokazuju studije.


Možete krivicu za gubitak svaliti na opadanju rasta hormona i ćelijskim promenama koje se dešavaju u vašim mišićnim vlaknima, kaže Cathleen Col ón-Emeric, M.D., šefica divizije gerijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Djuk. Neka istraživanja su takođe povezala nizak testosteron sa smanjenom mišićnom masom.

"Vaše mišićne ćelije počinju da se infiltriraju masnoćom i ne funkcionišu tako dobro," kaže ona. "Ali mislim da je muškarcima u nekim aspektima malo teže jer to ne očekuju."

To nije samo pitanje sujete. Kako starite, kumulativni gubitak mišića može učiniti teže obavljanje svakodnevnih zadataka i na kraju dovesti do gubitka nezavisnosti.

Srećom, studije pokazuju da možete ograničiti gubitak mišića i čak ga obrnuti kroz redovnu fizičku aktivnost. Ključ je u tome da se uključe aktivnosti sa opterećenjem kao i vežbe snage ili otpora nekoliko puta nedeljno. 

"To ne znači da ne možete izgraditi nove mišiće ili biti u formi," kaže Koncilja. "To samo znači da je potrebno više truda. To zaista mora biti namerno."

Takođe je važno uključiti dovoljno proteina u ishranu, a studije ukazuju da većina starijih odraslih ne unosi dovoljno. Ciljajte na 2 0 do 30 grama proteina sa svakim obrokom. 

 

Iz muškog ugla: Prestanite da nosite donji veš!




Foto: Freepik




Vaša se**ualna performansa u spavaćoj sobi može biti ugrožena

Problemi sa se**ualnom performansom su danas više otvoreni nego ikada pre, zahvaljujući reklamama za lekove i podršci poznatih ličnosti, ali mnogi muškarci i dalje ne veruju da se to može desiti njima.

Zapravo, uobičajeno je u srednjem dobu primetiti da se vaše e**kcije sporije podižu i manje su čvrste.

Oko 26 procenata muškaraca u svojim 50-im godinama prijavljuje barem neki stepen nezadovoljstva svojim e**kcijama, prema istraživanju Harvard Univerziteta koje je obuhvatilo skoro 32.000 muškaraca. I problemi su verovatniji što ste stariji.



Šta možete učiniti, a da to nisu razni kupovni preparati koji obećavaju mnogo?



Održavanje zdravog načina života vežbanjem i pravljenjem dobrih izbora hrane takođe može pomoći, pošto visok krvni pritisak, dijabetes i visok holesterol mogu izazvati vaskularne probleme koji doprinose erektilnoj disfunkciji.



Morate u wc  češće

Jeste li primetili da vaš mlaz urina nije onakav kakav je nekad bio? Oko 50. godine, mnogi muškarci primećuju da im je teže početi i zaustaviti mlaz, da im je mlaz slabiji ili da se noću bude nekoliko puta da bi išli u wc.

Češće nego ne, problemi s mokrenjem uzrokovani su stanjem koje se naziva benigna hiperplazija prostate, tehnički naziv za uvećanu prostatu. To je problem koji pogađa oko polovine muškaraca između 51. i 60. godine.

Prostata, mala žlezda koja je deo muškog reproduktivnog sistema, postaje veća kako starite, pritiskajući uretru i oslabljujući zid bešike. To vas čini da mokrite češće ili da imate osećaj da morate ići, ali ne možete.


Šta možete učiniti?


Smanjenje unosa kofeina i alkohola, vežbanje mišića karlice i izbegavanje tečnosti uveče mogu pomoći u olakšavanju simptoma mokrenja. Ili se posavetujte sa svojim lekarom o lekovima. Neki opuštaju mišiće oko prostate kako bi podstakli protok urina; drugi smanjuju veličinu vaše prostate.

Minimalno invazivni postupci u ordinaciji koji koriste ultrazvuk, laser ili druge tehnike takođe su efikasni, kaže Eilber. Za ozbiljnije slučajeve, hirurgija za uklanjanje dela tkiva prostate je najbolja opcija.


 

Kegelove vežbe: Ključ za jačanje mišića dna karlice i kontrolu urina!




Foto: Freepik




Čudne stvari mogu izrasti iz vaše kože

Osim bora i pega od starenja, u svojim 50-im godinama možda ćete početi primetiti smešno izgledajuće mesnate izrasline na vašem kapku, ispod pazuha, vratu ili drugim područjima gde se koža trlja o kožu.

To su polipi kože, i skoro dve trećine odraslih će ih razviti do 60. godine, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Tehnički nazvani akrohordoni, najčešći su kod onih koji imaju gojaznost, dijabetes, metabolički sindrom ili porodičnu istoriju tih stanja.

Druge vrste izraslina na koži koje mogu izroniti nakon 50. godine uključuju smeđe ljuspaste "barnacle" (seboroične keratoze) i crvene izbočine nazvane čeri angiomi.

Većina izraslina koje se razvijaju zbog starenja su bezopasne, ali je važno da ih pregleda dermatolog kako biste bili sigurni da nisu kancer kože, kaže John Wolf, M.D., profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Baylor. 

Ako vas polipi kože i druge izrasline smetaju, ili vam se jednostavno ne sviđa kako izgledaju, dermatolog ih može lako ukloniti koristeći laser, tečni azot ili drugu tehniku, kaže Wolf.


 

 

Pitanje koje muči hiljade muškaraca: Kako se rešiti ljubavnih ručica?




Foto: Pixabay



Možda ćete se naći kako govorite "Hm?"

Pedeset godina može delovati previše mlado da biste imali gubitak sluha, ali istraživači na Univerzitetu Džon Hopkins su otkrili da jedna trećina muškaraca starijih od 40 godina pati od gubitka sluha, a problem se pogoršava sa godinama.

Gubitak sluha može biti uzrokovan doživotnim izlaganjem buci, kao i promenama u srednjem uhu i nervnim putevima od uha do mozga koje se javljaju s godinama. Neke medicinske stanja i određeni lekovi takođe mogu oštetiti sluh.

Muškarci u svojim 50-im godinama možda neće primetiti da im se sluh pogoršao, ili mogu misliti da je to manji problem i da će moći da se snalaze. Ali ignorisanje gubitka sluha može imati ozbiljne posledice, kaže Colón-Emeric.

Jedno istraživanje koje je pratilo 639 odraslih osoba skoro 12 godina otkrilo je da blagi gubitak sluha udvostručava rizik od demencije.


Šta možete učiniti?

Čak i ako niste primetili probleme sa sluhom, trebalo bi da testirate sluh nakon 50. godine, kažu stručnjaci. Ako imate gubitak sluha, korekcija sluha slušnim aparatom će smanjiti rizik od pada, kognitivnog propadanja, depresije i socijalne izolacije.

Najnoviji slušni aparati su manji, elegantniji i efikasniji od glomaznih koje je nosio vaš deda, pa se ne ustručavajte da sebi olakšate.
 

Šta je zapravo karmički dug i kako možete znati da li ga imate?!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>