Zdravlje

Ljubav

Kako mozak reaguje na razvod: Saveti za prevazilaženje traume i pronalaženje sebe!

Razvod i oporavak: Kako mozak reaguje i strategije za prevazilaženje traume i ponovno pronalaženje sebe. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se oporavite.

Kako mozak reaguje na razvod: Saveti za prevazilaženje traume i pronalaženje sebe! Foto: Freepik





Jedina trauma koja je, prema nekim skali događaja u životu, gora od razvoda jeste smrt. I ako razgovarate sa nekim ko je razveden, reći će vam da se oseća kao da je doživeo gubitak. To je gubitak nadanja i snova koje ste imali dok ste stajali pred oltarom. To je gubitak vašeg identiteta kao supružnika, kao žene ili muškarca. I sam proces razvoda može biti veoma traumatičan, pogotovo ako završite na sudu. To je velika životna kriza.

Pošto je to životna kriza, korisno je uzeti stvari dan po dan. To znači usporiti čak i ako stvarno želite da žurite i "završite to". Morate se brinuti o sebi pre nego što donesete ogromne odluke s kojima ćete živeti celog života. Ako prepoznate da osećate preplavljujuće emocije, logično je da trebate dati prioritet vašem oporavku, ili bar postaviti pravac ka oporavku.



Neke informacije o traumi

U razvodu, postoji prva, trenutna trauma, a zatim i duža trajna trauma koja se možda neće potpuno rešiti sve dok pravni razvod ne završi.



Postoji mnogo okidača razvodne traume


 
  • Vi ste doneli odluku o razvodu. Ipak, to je traumatično, za razliku od onoga što mnogi veruju.
  • Vaš partner vas iznenada traži razvod, i vi ste u šoku.
  • Otkrili ste neverstvo ili druge tajne ili izdaje.
  • Fizički, seksualno ili emocionalno ste zlostavljani.
  • Porodica, prijatelji ili vaša deca biraju strane, udaljavaju se ili vas napuštaju.
  • Tu su svi gubici koje niste očekivali.




Trauma preuzima kontrolu nad našim telom, umom i duhom.

Naši mozgovi su programirani da reaguju na traumu na isti način kao što su to radili davno, kada bi se sabljozubi tigar pojavio u vašoj pećini. Problem je u tome što vaš mozak ne pravi razliku između sabljozubog tigra i razvoda. Reaguje na isti način.

 

Iz muškog ugla: Prestanite da nosite donji veš!




Foto: Freepik



Trauma menja hemiju u vašem telu.

Preplavljeni ste adrenalinom i kortizolom, hormonima stresa. Vaša brzina otkucaja srca i krvni pritisak rastu. Spremate se da bežite za svoj život ili da se borite za opstanak. Ili ste zaustavljeni na mestu, "srna u farovima". To je reakcija bekstva-borbe-zamrzavanja ugrađena u vaš mozak da vam pomogne da preživite pretnje vašem postojanju.

Vaš "emotivni mozak" preuzima kontrolu nad vašim "razmišljućim mozgom". Kraj braka može se osećati kao pretnja vašem identitetu kao osobe, vašem postojanju.

Vaše telo vam govori, i često vaši simptomi imaju značenje. Ostali fizički znakovi uključuju anksiozni stomak ili probavne probleme poput sindroma iritabilnog creva (IBS), ili bolove u mišićima. U mom razvodu, imala sam TMJ, strašne bolove u vilici, što mi je govorilo da bukvalno i metaforički "grizem jezik". Primetite svoje fizičke simptome i razmislite o tome šta vam telo govori.



Kako trauma utiče na vas

 
  • Takođe ćete doživeti neke ili sve ove emocionalne simptome: tuga, krivica, sramota, bes, depresija i anksioznost.
  • Osećate se bespomoćno, nemoćno.
  • Spavate previše ili uopšte ne možete da spavate. Možda imate noćne more. Iscrpljeni ste.
  • Ne možete prestati da mislite o tome, pa se ne možete fokusirati na posao ili svakodnevne zadatke.
  • Osećate se razdražljivo ili promenjivo raspoloženje.
  • Otkrivate da imate kratak fitilj jer vam je otpornost nagrižena stresom. Teže vam je nositi se sa svakodnevnim manjim stresovima koje je bilo lakše upravljati u prošlosti.
  • Vaša ishrana se menja. Možda izgubite apetit, često nazvan "razvodna dijeta".



Kako prolazite kroz legalni proces razvoda, vaša osećanja se intenziviraju.

 
  • Imate izuzetno negativne misli o sebi, "Ja sam potpuni neuspeh." "Nikada više neću biti srećan/a." "Niko me više neće želeti."
  • Brinete se za svoju decu, ako ih imate, "Oni će zauvek biti ožiljci razvoda."
  • Možda pokušavate da se nosite na negativne načine, poput pića ili rizičnih ponašanja.
  • Trauma dovodi do gubitka vere, vaša budućnost izgleda sumorno.
  • Osećate se nesigurno u svetu i ne možete se osloboditi svoje anksioznosti i strahova.
  • Možda se izolujete. U ekstremnim slučajevima, možete razmišljati o samoubistvu. Ako je tako, odmah potražite pomoć.

Vremenom, hronična trauma dovodi do oslabljenog imunološkog sistema. Postajete češće bolesni jer je vaše telo iscrpljeno dugotrajnim izlaganjem kortizolu i drugim hormonima stresa.

Da li se nešto od ovoga poklapa s vašim iskustvom?

Šta možete učiniti

Problem je što trebate biti sposobni da jasno razmišljate u možda najtežem periodu svog života. Razvod uključuje mnogo posla i odluka koje će trajati celog života, a vaša deca vas trebaju. Trebate biti fizički snažni i zdravi.

Učinite sve što možete da izaberete nesukobljeni proces razvoda poput Kolaborativnog razvoda ili medijacije. To vam omogućava kontrolu nad mnogim odlukama koje ćete doneti. Sudski postupak će povećati vaš stres eksponencijalno, pa nemojte to činiti osim ako zaista ne trebate da neko drugi donese odluke umesto vas, piše psychologytoday

Usredsredite se na svoju decu. Razgovarajte o ideji gneždenja (ili gneždenja ptica) sa svojim supružnikom. Održavanje stabilnosti vaše dece dok razrešavate sledeće korake je vaša glavna prioriteta. Ovo je teško jer možda imate decu na pola vremena, što povećava bol gubitka. Žalićete za gubitkom svakodnevnog kontakta sa svojom decom. Svaki dan odvojite vreme da im čitate, razgovarate ili čak samo da ih gledate dok spavaju. To će smanjiti vaš krvni pritisak. Kada volite nekoga, poput svog deteta ili ljubimca, moj omiljeni hormon, oksitocin, se oslobađa. Ovaj divan hormon vas i vaše dete smiruje. Postoji termin za to, limbička rezonanca.

Povežite se s porodicom i prijateljima. Ne čekajte da oni to urade, možda ne znaju kako ili šta reći. Ne morate govoriti o razvodu ako ne želite. Ali uspostavite kontakt i pružite emocionalnu podršku. Možda ćete svog prijatelja podučiti da vas podseti da će "Sve ovo raditi, bićete u redu." Jer kada ste u magli razvodne traume, teško je videti svetlost na kraju tunela. Izolacija nije zdrava, posebno tokom traumatičnih vremena.

Pridružite se grupi za podršku tokom razvoda. Postoje online grupe kao i lokalne grupe tako da možete zapamtiti da niste sami.





Foto: Freepik



Ako se borite, potražite terapiju - kako biste obradili tugu, bes, anksioznost, itd. Razgovarajte sa svojim lekarom o lekovima. Potražite terapeute koji se specijalizuju za tretman traume, poput EMDR-a, brainspotting-a, tapkanja, itd.

Vežbajte tehnike smirivanja kao što su duboki udisaji.

Fokusirajte se na budućnost, a ne na prošlost. Vizualizujte kako biste želeli da vam život izgleda za dve ili pet godina. "Ako bih mogao/la da pogledam u budućnost i vidim sebe srećnim/om, šta bih radio/la, mislio/la ili govorio/la?" Nastavite ka tom cilju.



Prepoznajte da ako je brak propao, vi niste neuspeh.

Izbegavajte konfrontacije ili borbe za moć sa bivšim partnerom. Konflikt sa bivšim samo povećava traumu i verovatno neće rešiti problem o kojem se raspravljate. Konflikt takođe povećava finansijske troškove razvoda, a najvažnije, najštetniji je deo razvoda za decu. Ako možete da se odvojite i pustite, možete krenuti prema oporavku. Ako vam se ovo čini preteškim, terapeut ili razvodni trener mogu vam pomoći.

Obnovite svoj osećaj identiteta kao CELOG čoveka, ne slomljene osobe. U SAD-u se svakih 36 sekundi desi razvod, prema Američkoj psihološkoj asocijaciji. Dakle, niste sami.

Brinite se o sebi - posadite baštu, naučite da meditirate, vežbajte jogu, istražite nove interese.


Budite ljubazni i blagi prema sebi.

Opraštanje otvara vrata isceljenju. Pokušajte da oprostite sebi za bilo šta što verujete da je dovelo do razvoda, i jednog dana ćete moći da oprostite i svom bivšem partneru.

Verujte da će biti bolje, posebno nakon što razvod bude gotov i vaš život se ponovo stabilizuje.
 

Pitanje koje muči hiljade muškaraca

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>