Lepota

Ljubav

Odri Hepbern - najlepša žena svih vremena

Odri Hepbern bila je engleska glumica i model, rođena 4. maja 1929. u Briselu, a preminula 20. januara 1993. godine u Tolokenazu. Njeno puno ime bilo je Eda Ketlin Van Hemstra Hepbern-Ruston, a danas bi proslavila svoj 85. rođendan.

Odri Hepbern - najlepša žena svih vremena



Rođena je kao Odri Katlin Raston u Briselu od oca Džozefa Entonija Rastona, irskog bankara i majke baronese Ele fna Hemstra, pripadnice holandske aristokratije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi. Njen otac je tek kasnije dodao prezime Hepbern.

Imala je dva polubrata iz majčinog prvog braka sa holandskim plemićem. Pohađala je privatne škole u Engleskoj i Holadiji. Roditelji su joj se razveli 1935. godine, a ona nastavlja da živi sa majkom u Arnhemu. Kada je započele Nemačka invazija na Holandiju u Drugom svetskom ratu, ona odlučuje da koristi ime Eda fan Hemstra, jer je njeno staro ime zvučalo suviše engleski.

Tokom holandske gladi u toku zime 1944. godine, Nemci su zaplenili od Holanđana ograničene količine hrane. Bez grejanja i hrane, ljudi su umirali u od gladi i hladnoće. Zbog neuhranjenosti, Odri je ozbiljno obolela. Ostajala je u krevetu i čitala knjige, da ne bi razmišljala o gladi, a kasnije je izvodila balet da bi sakupljala novac za pokret otpora.

Nakon rata se seli sa majkom u London (Engleska), gde je bila balerina, radila kao model i 1951. godine počinje da radi kao glumica. Glumom se počela baviti da bi majci pomogla oko troškova. Njena prva veća uloga je bila u filmu „The Secret People“, 1951. godine u kome je igrala balerinu. Kasnije igra u muzičkoj komediji na Brodveju koja se zvala "Gigi“.

Za tu ulogu je nagrađena nagradom „Theatre World Award“. Posle toga 1953. godine igra sa Gregorijem Pekom u filmu Praznik u Rimu, za kog osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu. Nešto kasnije igra u predstavi Ondine, za koju je nagrađena nagradom Toni za najbolju glumicu. Nagradu je dobila posle nekoliko sedmica nakon Oskara, čime je potvrdila svoju glumu i kao filmska i kao pozorišna glumica.

Postavši velika holivudska zvezda, imala je priliku da igra sa poznatim glumcima kao što su: Fred Aster (Funny Face), Hemfri Bogart i Gari Kuper (Love In The Afternoon), Džordž Pepard (Doručak kod Tifanija), Keri Grent (Šarada), Reks Harison (Moja lepa gospođice), Piter O'Tul (Kako ukrasti milion) i Šon Koneri (Robin i Marian).

Mnogi od ovih glumaca su joj postali prijatelji, Reks Harison je Odri zvao svojom najdražom glavnom glumcom. Keri Grent je jednom rekao „sve što želim za božić je da snimim još jedan film sa Odri“, a sa Gregorijem Pekom je ostala prijateljica celog života. Nakon njene smrti, Pek je pred kamerama recitovao njenu omiljenu pesmu "Unending Love“ (Ljubav koja ne prestaje).

Autor: J.B.
Izvor: Wikipedia
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>