Ostalo

Sme�no

Finansijski savetnik i advokat: Ako pišete testament pazite na ove stvari!

Važno je uključiti sve što vam je bitno, zato ako pišete testament pazite na ove stvari, savetuje finansijski savetnik i advokat.

Finansijski savetnik i advokat: Ako pišete testament pazite na ove stvari! Foto: Freepik





Većina ljudi provodi svaku fazu svog života pripremajući se za sledeću, bilo da je to osnivanje porodice, kupovina prvog doma ili konačno penzionisanje. Ali koliko god svaka faza bila ključna - i koliko god neugodno bilo to priznati - zapravo ne postoji previše rano praviti aranžmane za trenutak kada vas više neće biti. Zato je važno ne zaboraviti uključiti određene stvari u svoj testament.


"Iskreno, svako ko je punoletan treba da ima plan za nasleđe", kaže Kori Whisenant, advokat i vlasnik Advokatske kancelarije K. E. Whisenant. "Kada postanemo punoletni, odgovorni smo za sopstvene odluke u vezi sa zdravstvom i finansijama. Ako to ne možemo da uradimo sami, potrebna nam je osoba kojoj verujemo da nam pomogne."

Bilo da tek počinjete sa ovim važnim pripremama ili usavršavate sve, postoje nekoliko ključnih razmatranja koja treba imati na umu. Nastavite da čitate kako biste saznali najvažnije stvari koje treba uključiti u svoj testament, prema stručnjacima.



Treba da razmotrite mogućnost nesposobnosti:

Prema rečima advokata iz Njujorka, Džordža Bišofa, važno je da testament obuhvati ne samo raspodelu imovine već i pitanja koja se odnose na vođenje poslovanja ili firme koju ste godinama gradili. Razmislite unapred o tome ko će preuzeti odgovornost za vaše poslove ili biznis nakon vašeg odlaska. Prethodno određivanje omogućuje vam da izbegnete potrebu za sudskim uplitanjem.




Vaš testament ne bi trebalo da bude samostalan

Testament bi trebalo da bude "deo paketa dokumenata koji ne samo da određuju ko dobija šta i ko obavlja koje zadatke nakon vaše smrti, već i ko može da se brine o vašim poslovima ako vi niste u mogućnosti da brinete o sebi."

" Unapred određivanje omogućava vam da izbegnete sudsku umešanost i da preuzmete kontrolu nad svojom budućnošću." - kaže finansijski savetnik i advokat, pa dodaje:

"Zakon pruža mnoge mogućnosti da odaberete ko će imati ovlašćenje i brinuti se o vama ako postanete nesposobni," objašnjava on.

Kao što možete zamisliti, odabir prave osobe za tako važnu ulogu može biti težak. "Ovo je puno posla i ponekad može biti dosadno," kaže Bloemhof. "Želite biti sigurni da je osoba koju imenujete sposobna da deluje u vaše ime."

Ova uloga takođe ne bi trebalo da bude iznenađenje za vašeg odabranog izvršitelja - i njegovog zamenu - kada preminete. 

"Trebalo bi da to razgovarate s njima pre nego što ih imenujete u svom testamentu," preporučuje Bloemhof.




Foto: Freepik




Uverite se da u vašem testamentu imate rezervne opcije


Izbor voljenih osoba kojima verujete trebao bi da bude slučaj u svim delovima procesa planiranja imovine. Ali je bitno osigurati da imate rezervne opcije u slučaju da neko ne može da ispuni svoju ulogu.

"Mnogi ljudi, kako napune 50 godina i vide svoju uspešnu decu kako se snalaze u svetu, ne razmišljaju o tome da njihova deca možda neće biti dostupna ili u mogućnosti da obave određenu ulogu," -  kaže finansijski savetnik i advokat.


Imenovanje više od jedne rezervne osobe ili naslednika možda se ne čini neophodnim, ali treba razmotriti mogućnost da voljena osoba bude nesposobna, preminula pre vas ili na neki drugi način nedostupna, objašnjava on.




Osigurajte čvrste planove za sve maloletnu dece ili zavisne osobe

 "Bez jasnih uputstava, sudovi mogu intervenisati, što može dovesti do ishoda koji ne odgovaraju vašim namerama. Razgovor o starateljstvu u testamentu omogućava vam da zaštitite ono što vam je najvažnije."

Takođe, to može odgovoriti na važna pitanja osim ko će se brinuti o deci ako umrete ili postanete nesposobni. "Kada treba da prime svoje nasleđe? Koga želite da investira sredstva i nadgleda kada deca prime novac, i koliko, dok ne dođe vreme da prime ono što je ostalo? Odabir pravih osoba i rezervnih opcija za ove uloge ključan je za osiguravanje emocionalnog i finansijskog blagostanja maloletnika."




Foto: Freepik



Redovno ažurirajte svoj testament i znajte gde se nalazi


Kako se menja vaš život, tako se menjaju i vaše potrebe. Zato je važno osigurati da je vaš testament ažuran.

"Povremeno proveravajte svoje testamente i uverite se da odražavaju vaš trenutni plan," predlaže Bischof.

Dodaje da uvek treba znati gde se nalazi originalni primerak testamenta jer je "kao pasoš". Ali, iako je važno pratiti ga, to ne znači da ga morate držati kod sebe.

"On može biti kod vašeg advokata ili na nekom drugom sigurnom mestu," kaže Bischof. "Ali važno je znati gde se nalazi."



Ukoliko imate kućne ljubimce

U mnogim slučajevima, naše porodice uključuju članove koji nisu ljudi, a koji će zahtevati dodatnu pažnju nakon vaše smrti.

"Ako imate voljene ljubimce, razmislite o tome da precizirate ko će se brinuti o njima nakon vašeg odlaska i dodelite sredstva za njihovu negu u svom testamentu," kaže Džastin Stajvers, finansijski savetnik i osnivač advokatske firme Stivers Law. 

"Ovo osigurava da se o vašim četvoronožnim prijateljima brinu u skladu s vašim željama."






Foto: Freepik



Ne zaboravite na svoju digitalnu imovinu.


Tehnologija je dodala novi sloj vrstama imovine koju prenosimo kada umremo. To uključuje delove vaše online prisutnosti, poput e-pošte, društvenih medija, online bankarstva i kriptovalutnih sredstava.

"Pristup vašem digitalnom životu neprocenjiv je sada i nakon vaše smrti," kaže Preston D. Cherry, doktor nauka iz oblasti ličnih finansija i osnivač kompanije Concurrent Financial Planning. 


"Ako postanete nesposobni ili kada vaši upravljači sprovode vašu ostavinsku raspravu, moraju otključati vašu digitalnu imovinu kako bi izvršili vaše nasleđe i naloge za prenos imovine."

On predlaže pronalaženje pružaoca usluga sa enkripcijom na nivou banke kako biste kreirali svoj digitalni trezor sa lozinkama, sadržajem, fotografijama, društvenim mrežama i ličnim finansijskim računima. 


"Zatim, napravite digitalni testament kako biste dopunili vaš poslednji testament instrukcijama o lociranju i pristupanju glavnom ključu. Imati digitalni testament i trezor pomaže u štednji emocija, vremena i novca prilikom izvršavanja vaših nameravanih želja," kaže on.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/bestlifeonline


>