Ostalo

Sme�no

Gorivo na pumpama sami točite? Da li je to prekršaj?!

Gorivo na pumpama sami točite, ne čekate prodavca? Da li je to prekršaj?! Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za emisiju SAT je razjasnio situaciju. Evo šta on kaže!

Gorivo na pumpama sami točite? Da li je to prekršaj?! Foto: Printscreen Youtube/Emisija SAT





Pola vozača u Srbiji obično sipa gorivo samostalno, dok druga polovina čeka da to uradi prodavac, prema nekim procenama i izjavama prodavaca. Emisija SAT na RTS-u navodi da većina vozača koji sami sipaju gorivo formalno postupaju ispravno.

Zakon o trgovini dozvoljava samoposluživanje, ali propisi o zaštiti od požara to ne čine. Ti propisi zahtevaju visok nivo obuke za osobe koje toče gorivo u rafinerijama. Dakle, da li je sipanje goriva na benzinskoj stanici samostalno prekršaj?



Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za emisiju SAT kaže:



"Zavisi ko tumači propise, Sektor za vanredne situacije MUP kada tumači propise, i uopšte ta branša, oni smatraju to manipulacijom goriva poput onog u rafinerijama i skladištima što ne postoji nigde u svetu. Samoposluživanje na bezinskim stanicama je uobičajno u svim zemljama Evrope. 




Foto: Printscreen Youtube/Emisija SAT



Ona je kod nas jednim propisom regulisano na takav način da je moguće i dozvoljeno, a drugim propisom zapravo se dovodi u pitanje da li je dozvoljeno vozaču da sam toči gorivo u svoje vozilo. Zato bi bilo dobro da se u nekom narednom periodu to iskristališe i protumači preciznije jer dovodimo u opasnost i vlasnike benzinskih stanica i potrošače".



Interesantno je pitanje šta raditi sa benzinskim pumpama koje podržavaju samoposluživanje, pa čak i sa onima koje nemaju zaposlene prisutne? Takve stanice su uobičajene širom Evrope i sveta, a sve ih je više i kod nas. Naši propisi dozvoljavaju njihovu operaciju, čak propisujući neophodnu opremu poput video nadzora, ali na njima samo kupci mogu da toče gorivo. U ovoj neusklađenosti propisa postoji ipak neka vrsta saglasnosti, posebno kada je u pitanju točenje tečnog naftnog gasa (TNG).

"Protivpožarni propisi svrstavaju benzinske stanice u kategoriju veoma opasnih postrojenja poput rafinerije i skladišta. Obaveza obuke, čak zaposlenih točioca je ista kao u ovim postrojenjima što nema nikakvog smisla. Jedino gde je obuka važna i gde vozači ne smeju sami da sipaju gorivo u svoje vozilo je zapravo sipanje TNG. TNG zbog svojih kriogenik karakteristika ima niz opasnosti koji mogu da nastanu i zbog toga je važno da uvek, bez izuzetaka, rade zaposleni na benzinskim stanicama koji su za to obučeni"- kaže Tomislav Mićović za emisiju SAT.


S obzirom na sve, možemo samo zaključiti da točenje goriva u rezervoar od strane kupca nije zabranjeno! Naprotiv, ovakav način prodaje je čak predviđen, pod uslovom da prodavac osigura odgovarajuće tehničke uslove. Kupac može biti siguran da je gorivo legalno i proverenog kvaliteta, jer se koristi sistem konstantnog monitoringa i program markiranja derivata nafte.

Ne zaboravite: 
Crkveni kalendar: Važan dan Pobusani ponedeljak! (VIDEO)
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>