Ostalo

Sme�no

Veliki petak pred Vaskrs: Verovanje i običaji u narodu! (VIDEO)

Veliki petak je dan od velike važnosti u hrišćanskoj veri, jer se tog dana sećamo Hristovog raspeća. Evo nekoliko informacija o tome kako se tradicionalno slavi Veliki petak pred Vaskrs, šta ovaj praznik znači i koji su običaji i verovanja povezani s njim.

Veliki petak pred Vaskrs: Verovanje i običaji u narodu! (VIDEO) Foto: Freepik





Proslava Velikog petka

Na Veliki petak, pridržavamo se posta, izbegavamo teške poslove, a tradicionalno se smatra da žene ne bi trebalo da se bave sitnim ručnim radovima.

Domaćice obično započinju dan farbanjem jaja, koja su od davnina simbol novog života i pobede nad smrću.

U nekim zajednicama, nakon celivanja plaštanice, postoji običaj da vernici provuku ispod stola na kojem je postavljena plaštanicom.

 

Farbanje vaskršnjih jaja prirodnim bojama! (VIDEO)





Foto: Printscreen Youtube/Televizija Hram




Verovanja i običaji

Prvo ofarbano jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao "čuvarkuća", simbolizujući zaštitu i blagostanje porodice. Preporučuje se da se kuća malo počisti metlom, a zatim se taj metla baci, što se smatra ritualom za izbacivanje negativne energije iz doma.

U nekim krajevima, vernici se, nakon celivanja plaštanice, provlače ispod stola na kojem je postavljena plaštanicom.

 

Nikola Rokvić zbog vere pojeo je jaje staro godinu dana!




Foto: Pixabay



Zanimljivosti

Legenda kaže da su stražari koji su čuvali Hristov grob, jeli pečenu kokošku, a kada je jedna od njih položila crveno jaje i poletela, to se poklopilo s Hristovim vaskrsenjem.

Prema drugoj priči, Marija Magdalena je odnela caru Tiberiju korpu jaja, a kada su se ona pretvorila u crvena, rekla je "Hristos vaskrse", čime je dokazala mogućnost vaskrsenja.

U Srbiji, prvo jaje se tradicionalno farba u crvenu boju, simbolizujući Hristovu krv prolivenu iz nevinih pobuda.



Prošlogodišnje crveno jaje, poznato kao "čuvarkuća", ima svoju posebnu ulogu u našem domu. Ono se čuva tokom cele godine kako bi štitilo kuću i ukućane. Postoje različiti običaji vezani za postupanje sa čuvarkućom od prošle godine:


Bacanje u tekuću vodu:
Tradicionalno se čuvarkuća baca u tekuću vodu poput reke. Veruje se da voda odnosi sve negativnosti i nesreće koje su možda pale na to jaje, umesto da se dese u kući. 

Zakopavanje u zemlju:
Porodice koje imaju dvorište često praktikuju da zakopaju prošlogodišnju čuvarkuću u zemlju, obično pod drvo koje žele da bude posebno plodno.

Razbijanje jajeta:
U nekim delovima Srbije, običaj je razbiti čuvarkuću. Ako unutrašnjost jajeta isušena i ostane samo ljuska, to se tumači kao dobar znak.


Važno je zapamtiti da se čuvarkuća nikada ne sme baciti u smeće, jer nosi sa sobom zaštitu i simbolizuje dobrobit porodice.

 

Kosmička jaja za Vaskrs u ljusci crnog luka! (RECEPT)




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>