Zdravlje

Ljubav

Koje su najbolje namirnice za snižavanje nivoa šećera u krvi?

Ako imate predijabetes ili dijabetes tipa 1 ili 2, ishrana igra važnu ulogu u lečenju. Konzumiranje pravilnih namirnica može pomoći održavanju nivoa šećera u krvi pod kontrolom i smanjenju rizika od komplikacija.

Koje su najbolje namirnice za snižavanje nivoa šećera u krvi? Svet Plus






Kako ishrana utiče na nivo šećera u krvi


Različite namirnice utiču na nivo šećera u krvi na različite načine. Neke namirnice, poput skrobnatog povrća i slatkiša, mogu brzo povećati nivo glukoze u krvi. Drugi imaju znatno blaži efekat. Glikemijski indeks hrane je jedan način da uporedite namirnice koje sadrže ugljene hidrate koje konzumirate.

Glikemijski indeks varira od 1 do 100. Što je glikemijski indeks namirnice veći, to brže može uzrokovati skakanje nivoa šećera u krvi. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom nisu idealne za dijabetičku ishranu, dok se opcije sa srednjim do niskim indeksom generalno smatraju boljim izborom za kontrolu šećera u krvi.

Vremenom, konzumiranje više namirnica sa niskim glikemijskim indeksom može pomoći u smanjenju prosečnog nivoa šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od komplikacija izazvanih dijabetesom. Međutim, važna je i kontrola porcija. Konzumiranje previše obroka sa niskim glikemijskim indeksom može doprineti povećanju telesne mase, što može otežati kontrolu nivoa šećera u krvi.

Treba imati na umu da je glikemijski indeks samo jedan alat koji možete koristiti kako biste upravljali nivoima šećera u krvi. Posvećivanje pažnje količini ugljenih hidrata koje jedete, uz odabir zdravih namirnica, važan je deo planiranja obroka kada imate dijabetes.


 

Lane Gutović i priča o nasledstvu, deci i dva propala braka!











Namirnice koje mogu pomoći u kontroli šećera u krvi

Ne postoji jedinstvena ishrana koja odgovara svim osobama sa dijabetesom. Svaka osoba ima jedinstvene nutritivne potrebe, pa ono što funkcioniše za jednog pojedinca sa dijabetesom možda nije efikasno za drugoga. Registrovani dijetetičar može razviti personalizovan plan ishrane na osnovu vašeg uzrasta, pola, zdravstvene istorije, načina života i nivoa šećera u krvi.




Neke od namirnica koje se mogu uključiti u plan ishrane za osobe sa dijabetesom uključuju:



Pasulj

Različite vrste pasulja poput leblebija, crnog i belog pasulja mogu koristiti osobama sa dijabetesom na nekoliko načina. Oni su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su pokazala korisnost u regulisanju nivoa glukoze u krvi. Kao namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, obično ne izazivaju dramatične skokove u nivou šećera. Takođe, pasulj je zasitan, pa može pomoći u kontroli gladi i regulaciji porcija.



Orasi i semenke

Orasi (kao što su bademi) i semenke (kao što su suncokretove semenke) obično se smatraju zdravim grickalicama za osobe sa dijabetesom kada se konzumiraju umereno. Mnogi orasi i semenke bogati su magnezijumom, mineralom koji pomaže u kontroli glukoze u krvi. Takođe su bogati vlaknima i sadrže zdrave mononezasićene i polinezasićene masti. Obično je najbolje birati neslane varijante jer sadrže manje natrijuma. Porcije treba ograničiti na jednu ili dve šake dnevno. Možete ih dodati jogurtu, salatama ili smutijima.


Listasto povrće

Kelj, spanać i drugo listasto povrće pružaju obilje vlakana i magnezijuma. Niskokalorični su i niski u ugljenim hidratima, a sadrže i druge esencijalne nutrijente poput gvožđa, kalcijuma i vitamina A, C i K. Možete dodavati sirovo listasto povrće u salate ili ih ubaciti u supe i čorbe.

 

Kako izabrati savršenu nijansu crvene boje za kosu, od jagode do bakra!











Voće sa niskim glikemijskim indeksom

Postoje voće sa niskim glikemijskim indeksom poput narandži, jabuka i bobica koje su bogate dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite telo od oštećenja slobodnim radikalima. Birajte cela voća umesto sokova, jer sokovi sadrže manje vlakana i mogu sadržavati dodatni šećer.



Integralne žitarice

Zdrave integralne žitarice pružaju dijetalna vlakna, magnezijum, vitamine B kompleksa i druge esencijalne nutrijente. To uključuje integralni hleb, integralne ovsene pahulje, kinou, ječam i smeđi pirinač. Glikemijski indeks integralnih žitarica obično je niži od rafinisanih žitarica poput belog ili pšeničnog brašna, pa imaju manji uticaj na nivoe šećera u krvi. Spajanje integralnih žitarica sa porcijom proteina poput piletine, jaja ili ribe - ili zdravim mastima poput avokada ili oraha - može smanjiti glikemijski odgovor i smanjiti ukupni glikemijski indeks obroka.



Napici i štanglice za dijabetes

Osobe sa dijabetesom koje imaju problema sa konzumiranjem redovnih obroka zbog užurbanog načina života, nedostatka apetita ili problema sa pokretljivošću možda mogu dopuniti ishranu napicima i štanglicama. Specijalno napravljeni za osobe sa dijabetesom, ovi napici i štanglice deluju kao zamene za obrok, pružajući idealan balans ugljenih hidrata, proteina i masti, kao i esencijalne vitamine i minerale. Odabir napitaka i štanglica umesto drugih visoko procesuiranih, gotovih namirnica može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. Važno je pročitati sastojke i nutritivne informacije. Obratite pažnju na visok sadržaj vlakana i niski sadržaj šećera.



Dijabetes dijeta je važan deo vašeg plana lečenja

Ishrana je važna za kontrolu nivoa šećera u krvi, ali obično je samo jedan deo plana lečenja. Vežbanje i upravljanje telesnom težinom takođe su ključni za snižavanje i regulaciju nivoa šećera u krvi, a neki ljudi mogu zahtevati insulin ili lekove za dijabetes. Vaš pružalac zdravstvene zaštite može izraditi pravi plan lečenja za vas i ažurirati ga prema potrebi na osnovu vaših rezultata.

Čitajte najnovije Google vesti OVDE

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: walgreens

Povezane vesti:


>