Zdravlje

Ljubav

Pet saveta zbog čega je zdravo jesti ROTKVICE

Iako je najpoznatija crvena rotkvica, postoje i varijacije u boji poput ljubičaste, crne i žute.

Pet saveta zbog čega je zdravo jesti ROTKVICE Foto: PixabayOva biljka se uzgaja i konzumira širom sveta, najčešće sirova kao sastojak salata.

Evo pet najvažnijih zdravstvenih prednosti rotkvice:

Izvor sulforafana

Rotkvice sadrže jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ovo fitokemikalija bogata sumporom poznata je po svojim protivupalnim svojstvima.

Dobre za zdravlje srca

Zahvaljujući sulforafanu i drugim biljnim jedinjenjima poput antocijana, rotkvice su korisne za srce. Njihova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, čime doprinose prevenciji srčanih bolesti.

Izvor antioksidanata 

Listovi i koren rotkvice bogati su antioksidansima. Listovi sadrže flavonole poput epikatehina, dok koren sadrži jedinjenja poput pirogalola i drugih fenola. Dodatno, rotkvice su izvor vitamina C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija od štetnih efekata starenja i nezdravog načina života.

Može imati antigljivična svojstva

Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje se smatra efikasnim u borbi protiv kandide i drugih gljivica.


Foto: Pixabay

Dobar izvor vlakana 


Osim navedenih prednosti, rotkvice su takođe bogate vlaknima, što ih čini korisnim za probavu i održavanje zdrave crevne flore.

Uključivanje rotkvica u ishranu može doneti brojne zdravstvene koristi i doprineti opštem blagostanju organizma.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com


>