Ostalo

Sme�no

Kako ukloniti žute mrlje sa jastuka u mašini za pranje veša!

Kako ukloniti žute mrlje sa jastuka u mašini za pranje veša! Dok se većina jastuka može prati u mašini za veš, neki zahtevaju ručno čišćenje ili pak samo hemijsko čišćenje, zato je važno proveriti nalepnice za održavanje na jastuku pre nego što krenete u ovu avanturu...

Kako ukloniti žute mrlje sa jastuka u mašini za pranje veša! Svet Plus






Korišćenje jastuka je svakodnevna praksa, pa nije iznenađenje kada se na njima pojave nečistoće i mrlje, posebno one žute. Jastuci postaju prljavi od različitih faktora kao što su šminka, mrtva koža, znoj i pljuvačka. Pre nego što se odlučite za zamenu, korisno je naučiti kako efikasno oprati jastuke, ukloniti žute mrlje i vratiti im svežinu i miris kao da su novi.

Iako je najefikasnije preventivno koristiti navlake za jastuke kako biste sprečili prljavštinu i mrlje, često to nije dovoljno. Stručnjak za čišćenje deli korisne savete o tome kako se rešiti žutih mrlja na jastuku pomoću određenih sredstava, bez obzira da li koristite mašinu za pranje veša, prema pisanju Express-a.





Pranje jastuka u mašini za veš:


Iako većina jastuka može da se pere u mašini za veš, neki zahtevaju ručno ili hemijsko čišćenje, stoga je važno proveriti uputstva za održavanje pre nego što ih operete. Za poliesterske jastuke, korisno je primeniti rešenje koje uključuje alkoholno sirće kako bi se uklonile žute mrlje.

"Sjedinjujte sodu, sirće, deterdžent za rublje i deterdžent za sudove u maloj posudi. Stavite jastuk u mašinu za veš i dodajte ovo rešenje tokom pranja. Zbog gustine ovog sredstva, preporučuje se dodatni ciklus pranja vrućom vodom kako biste potpuno uklonili sve ostatke", savetuje čistačica Joan Clark iz Tips Bulletin-a.






Ručno pranje jastuka bez mašine za veš:


Ako oznaka za održavanje jastuka nalaže ručno pranje, upotrebite blagi deterdžent za uklanjanje žutih mrlja.

"Napunite veliku kadu toplom vodom i dodajte deterdžent za pranje veša. Za intenzivno prljave žute jastuke, koristite izbeljivač ili boraks. Oprezno gnječite jastuk u vodi kako bi se deterdžent proširio kroz materijal, a zatim ga isperite pod hladnom vodom da biste uklonili sapun i nečistoće", preporučuje Clark.

Ako je jastuk pogodan za mašinsko sušenje, postavite ga na nisku temperaturu u sušilicu uz dodatak loptica za ravnomerno sušenje. Ako se sušenje vrši prirodno, neka se jastuk osuši napolju, povremeno ga okrećući.











Alternativno čišćenje bez mašine za veš:


Ako ne želite koristiti izbeljivač, stručnjak predlaže nanošenje sode bikarbone na mesto mrlje, a zatim trljanje sirćetom četkicom za zube.

"Upotrebite četkicu natopljenu sirćetom da oribate sodu bikarbonu. Obrišite prljavštinu vlažnom krpom. Možete napraviti sprej od sirćeta i poprskati ga po mrlji, a zatim koristiti četkicu za zube. Soda bikarbona i sirće su efikasna kombinacija za uklanjanje različitih vrsta mrlja", dodaje Clark.

I dok redovno pranje jastuka održava higijenu, stručnjak savetuje dodatne korake kako bi ostali sveži između pranja.

"Koristite zaštitne navlake za jastuke i jastučnice, menjajte ih svake nedelje zajedno s posteljinom. Ako primetite posebno prljave jastuke, menjajte navlake dva puta nedeljno. Prskanje jastuka sprejem za posteljinu tokom zamene jastučnica održava svež miris. Razmislite o dodavanju eteričnih ulja u sprej za podsticanje mirnog sna", zaključuje Clark.




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>