Zdravlje

Ljubav

Herpes - ko ga dobija, kako se prenosi, ima li veze sa genetikom i kako se leči!

Pao vam je imunitet i eto herpesa! Pitate se zašto baš vi?! Herpes, ko ga dobija, kako se prenosi, da li ima veze sa genetikom i kako se leči?

Herpes - ko ga dobija, kako se prenosi, ima li veze sa genetikom i kako se leči! Svet Plus






Niste jedini, ovo pogađa ljude širom sveta, a postoje i mnoge zablude i mitovi. Neki veruju da se dobija samo preko promiskuitetne osobe, a neki da od toga može čak i da se umre. Dermatovenerolog doktorka Bojana Novović rešila je sve dileme,  ko ga dobija, kako se prenosi, ima li veze sa genetikom i kako se leči.



U emisiji "150 minuta" na Prvoj tv, Bojana je ispričala:


"Infekcije herpes virusima su jako česte u populaciji, u dermatološkoj praksi se svakodnevno suočavamo sa njima. Porodica herpes virusa obuhvata herpes simpleks virusa, tip 1 i tip 2, kao i varičela zoster virus. Hepres simpleks virusi se najčešće inicijalno dobiju u toku detinjstva, obično do pete godine života.



Oni se ispoljavaju promenama u usnoj duplji i na usnama, obično sa teškim opštim stanjem, temperaturom, groznicom, slabošću, malaksalošću. Nakon toga, u daljem životnom toku, virus zaostaje u latentnom stanju i organizmu i može da se reaktivira prilikom pada imuniteta"-
kaže dermatolog.


Herpes može da se dobije i u kasnim tridesetim godinama ako dođe do kontakta sa inficiranom osobom, kaže doktorka pa dodaje:


"Put prenošenja je direktni kontakt preko kože, zaražene sluzokože i sekretima. Ukoliko imamo kontakt sa zaraženom osobom, može doći do kasnijeg ispoljavanja. U latentnoj fazi, kada nemamo ispoljene simptome, uglavnom ne možemo da prenesemo nekome, ali postoji asimptomatsko prenošenje. Glavni simptomi su peckanje i svrab." - objasnila je Nanović i napominje da nije tačno da hepres dobijaju samo promiskuitetne osobe.
 

Jeziva životna priča! Ko je Julija Lemigova, žena Martine Navratilove?











Za lečenje je naravno potrebno da se zaražena osoba javi lekaru:


"U najvećem broju slučajeva bolest je slabijeg toka. Maltene ne zahtevaju uvođenje antivirusne terapije, ali je preporuka da se da adekvatna lokalna terapija. Mali vodeni plikčić ispunjen je providnim sadržajem i jako je bitno da se održava higijena promena na koži - pranje vodom i sapunom, upotreba antiseptika i često lokalnih antibiotika kako bi se sprečila sekundarna bakterijska infekcija."




Herpes nema nikakve veze sa genetikom

"Infekcija doživotno ostaje u našem organizmu, ali ne znači da ćete ga imati ako su ga imali vaši roditelji. Savetuje se zdrav životni stil, raznovrsna ishrana, dovoljno sna, a tokom zimskih meseci savetuje se unošenje cinka, selena, vitamina C i vitamina D"- savetuje doktorka Bojana.

 

Njegove pesme svi pevaju u kafanama, a ne znaju ko je on! (VIDEO)



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>