Zdravlje

Ljubav

Vitamin A i menopauza: Zašto je ovo važno i kako može da pomogne!

Nadogradite vaše zdravlje tokom menopauze! Ključni faktor za život posle 50 godine su i vitamini, a jedan od njih je upravo vitamin A.

Vitamin A i menopauza: Zašto je ovo važno i kako može da pomogne! Freepik





Naše telo može da dobije vitamin A na dva različita načina. Retinol dolazi iz životinjskih i mlečnih proizvoda, a beta-karoten - oblik karotenoida, može se naći u povrću i voću i nakon unosa pretvara se u vitamin A u našem organizmu. 


Vitamin A je neophodan za jačanje imuniteta, očuvanje očiju - vida i za zdravlje naše kože. Iako nema direktnih dokaza da vitamin A  utiče direktno na simptome menopauze, jasno je da njegova uloga u očuvanju vida, podrška imunitetu i štitnoj žlezdi, postaje značajnija tokom menopauze, kada se telo suočava sa dodatnim stresom zbog hormonskih promena.

Dobar izbor izvora hrane bogate vitaminom A uključuje goveđu i jagnjeću džigericu, puter, sir i određene masne ribe. Takođe, naše telo može pretvoriti beta-karoten iz povrća i voća poput slatkog krompira, tikve, kelja, šargarepe, crvene paprike, manga, dinje i grejpa u vitamin A.










Bitno je napomenuti da je vitamin A rastvorljiv u mastima, što znači da će se bolje apsorbovati ako se konzumira zajedno sa malom količinom zdravih biljnih masti, kao što su maslinovo ulje, masne ribe, orašasti plodovi, semenke i avokado.

Preporučena dnevna doza: 700 mcg



OPREZ!

Treba biti obazriv sa unosom vitamina A, jer previše može izazvati vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, glavobolju ili pogoršanje vida, a dugotrajno može povećati rizik od preloma kostiju. Takođe, visoke doze mogu povećati rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje su osetljive na ovaj vitamin. Ako uzimate lekove za razređivanje krvi ili već koristite retinol suplemente, posebno je važno biti pažljiv sa unosom vitamina A.
 

Nedeljni horoskop: Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Devica!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>