Zdravlje

Ljubav

Da li ste znali da žvake utiču na mršavljenje i još po nešto? Evo kako!

Dok se nisu pojavile žvakaće gume ljudi su žvakali smolu, lišće i vosak! Da li ste znali da žvake utiču na mršavljenje i još po nešto? Evo kako!

Da li ste znali da žvake utiču na mršavljenje i još po nešto? Evo kako! Svet Plus




Tokom 19. veka u SAD-u Američka vojska davala ih je svojim ljudima kako bi se smanjila napetost, a od tada počinju da se šire celim svetom. Stručnjaci tvrde kako žvakanje žvakaće gume nije samo navika kojom osvežavamo dah, već ona utiče i na neke druge stvari u našem telu.


Žvake bez šećera ubijaju bakterije i štite od karijesa i upale desni, tako što se luči dodatna pljuvačka koja ispire kiseline i ostatke hrane. One sa šećerom bi trebalo izbegavati jer isti ostaje na zubima, pa se može razviti karijes. Žvakanje ubrzava puls i povećava protok krvi - na taj način se razbuđujemo, brže i bolje mislimo i donosimo odluke. Učinak nije dugotrajan, ali ako želite da poboljšate koncentraciju uzmite žvakaću gumu pre ili tokom nekog zadatka.




 



Stručnjaci kažu i da pomažu kod mršavljenja jer smanjuju apetit.  Ako ih konzumirate odmah ujutru, niste toliko gladni tokom dana, a budući da imaju malo kalorija možete ih uzeti svaki put kada osetite potrebu za grickalicama između obroka.

Povećavaju potrošnju energije i ubrzavaju metabolizam. Ipak, budite oprezni - žvaka ne treba da bude zamena za glavne obroke u toku dana.  Ne možete da sakrijete glad, posebno kada postane intenzivna, pa se lako može dogoditi da se na kraju dana prejedete.



Dodatna proizvodnja pljuvačke pomaže protiv jutarnjih mučnina. Ipak, ukoliko imate osetljiv želudac ili smetnje sa probavom izbegavajte žvakanje žvakaće gume. Kada žvačete, gutate sitnu količinu vazduha i punite želudac gasovima koji mogu uzrokovati nadutost.




 



Simptome gorušice takođe možete smanjiti žvakanjem, jer tako smanjujete količinu kiseline u jednjaku - razređuje se i neutrališe kiselina nakon teške hrane.



Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Magazin novosti

Povezane vesti:


>