Zdravlje

Ljubav

Bundeva boginja zdravlja! Ne propustite ovaj plod jeseni!

Bundeva je boginja zdravlja i zauzima nezaobilazno mesto na jelovnicima svih koji paze na kvalitetan unos namirnica. Ne propustite ovaj plod jeseni!

Bundeva boginja zdravlja! Ne propustite ovaj plod jeseni! Svet Plus



Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A i alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.

Beta-karoten blokira formiranje slobodnih radikala, deluje kao jak antioksidans masti, što znači da koči razvitak superoksida i peroksida. Naučnici sa južnokorejskog univerziteta Chosun pronašli su proteine u kori bundeve koji se uspešno bore sa mikroorganizmima i sprečavaju infekcije i suprimiraju razvoj gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije žena, pelenski osip dece i brojne druge tegobe.

Bundeve se uzgajaju i zbog semenki. Tačnije, semenke su čak i nutritivno bogatije od samog mesa. One sadrže masti (45%), belančevine (oko 25%) i ugljenehidrate (oko 18%). Bogate su vitaminima i mineralima, posebno gvoždjem, fosforom, kalijumom, kalcijumom.

Energetska vrednost semenki je do dvadesetak puta veća od energetske vrednosti mesnatog dela bundeve (467 kcal na 100 g), a semenke sadrže i niz drugih korisnih sastojaka: celulozu, pektine, fitosterin, fitin, salicilnu kiselinu i dr. One su još i sredstvo protiv crevnih parazita, a preporučuju se i kao neškodljivo sredstvo protiv dečjih glista.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>