Ostalo

Smeno

Sutra se slavi Preobraženje! Važno je postiti! (VIDEO)

Sutra se slavi Preobraženje Gospodnje , to je jedan od najvažnijih crkvenih praznika! Na ovaj dan se proslavlja trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom. Važno je postiti!

Sutra se slavi Preobraženje! Važno je postiti! (VIDEO) Screenshoot / YoutubePraznik Preobraženje je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu. Bližio se dan Hristove muke i on je rekao: "Svi ćete se pokolebati". Govorio im je više puta o muci koju će morati da podnesu, ipak je nejasno i površno u njih ulazila spoznaja da "Sin čovečji mora mnogo trpeti, da će biti ubijen i da će uskrsnuti posle tri dana".

Trebalo je i sam Bog da se javi kako bi učvrstio veru učenika u Hristovo Božanstvo. Nebo se otvorilo i začuo se glas: "Ovo je Sin moj, Izabranik. Njega slušajte". Zbog ovoga, praznik je u pravoslavlju poznat i kao letnje Bogojavljenje. Tri učenika bili su svedoci kasnijeg Hristovog poniženja i mučenja. Nisu izgubili veru, iako je izgledalo da je Bog napustio Hrista.

Petar ga se u strahu odrekao, ali je nakon toga gorko zaplakao, jer je znao koga se odrekao. Shvatili su da tako mora da bude. Setili su se njegovih reči: "Kad budem podignut sa zemlje, sve ću ljude k sebi privući". 

Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.

Neke porodice Preobraženje slave kao krsnu slavu, a u narodu postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava. Veruje se, u otvorenim vodama, rekama i moru, ne treba se više kupati.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svetplus.com

Povezane vesti:


>