Ostalo

Sme�no

Srećan rođendan, Facebook: Najpopularnija društvena mreža danas puni deset godina (Video)

Društvena mreža Facebook osnovana je pre tačno deset godina, 4. februara 2004. godine, a za to vreme je prikupila fascinantan broj od 1,23 milijarde korisnika, što je jednako broju stanovnika druge najnaseljenije zemlje sveta - Indije.

Srećan rođendan, Facebook: Najpopularnija društvena mreža danas puni deset godina (Video)



Facebook je, pored interneta, Wikipedie i Skypea, jedan od najboljih primera za to kako internet omogućava "disruptivne inovacije", odnosno one inovacije koje uvode značajne promene u sistemu, piše britanski list "Gardijan".

Nova aplikacija Facebook Paper za iPhone izlazi već 3. februara (Video)
Baš kao i internet, Facebook je kreacija jednog jedinog darovitog vizionara, Marka Zakerberga. Međutim, to nije bila prva društvena mreža, pa je zato zanimljivo da se istraži zašto je baš Facebook isplivao kao dominantan igrač na tom tržištu. Kad se pre deset godina Facebook tek pojavio, mnogi su ga poredili prvenstveno sa sajtom MySpace, ali ono što ga je izdvajalo među drugim sličnim sajtovima bio je, osim tehničke virtuoznosti njegovog osnivača, i njegov početni ekskluzivitet. Da biste postali njegov član, morali ste biti student jednog od najelitnih američkih univerziteta - Harvarda. Nešto kasnije se to proširilo na druge univerzitete u Americi, a na kraju i na čitav svet, ali ta početna ekskluzivnost je mnogo doprinela privlačnosti sajta u očima novih korisnika, koji su želeli da se pridruže tom "ekskluzivnom klubu".

NSA je i u vašem Google i Facebook nalogu
Ubrzo se Facebook otvorio prema korisnicima iz čitavog sveta i za njega je počeo da važi Metkalfov zakon, prema kojem će društvena mreža, što ima više korisnika, postati privlačnija za ljude koji razmišljaju o tome da joj se pridruže. Od kada je usvojena teza da na rast Facebooka najviše utiču mladi ljudi, za koje je poznato da su hiroviti i često menjaju interese, vrednost akcija Facebooka raste ili pada u zavisnosti od toga da li tinejžeri pokazuju da im je on više ili manje dosadio.

Fejsbuk u očima tinejdžera je mrtav i sahranjen?!
Najnovija teza govori o tome da tinejžere odbija činjenica da njihovi roditelji, pa čak i babe i dede, sve češće otvaraju naloge na Facebooku.



Fejsbukov lajk gubi naklonost trgovaca: Pin It preuzima primat
Najvažnije pitanje, međutim, nije da li će tinejžeri okrenuti leđa ovoj društvenoj, nego da li će to što sve više odraslih postaju njegovi korisnici rezultovati ostvarenjem Zakerbergove vizije posedovanja "socijalnog grafikona sveta", odnosno mreže onlajn društvenih konekcija čovečanstva. Ukoliko se to ostvari, naše društvo će se naći na potpuno nepoznatoj teritoriji, upozorava "Gardijan".

Kompanija Facebook je u tri meseca zaključno sa 31. decembrom 2013. ostvarila prihode od 2,59 milijardi dolara, što je čak 63 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. To je fascinantan podatak, imajući na umu da je tu kompaniju pre samo deset godina osnovao jedan student Harvarda u svojoj sobi u studentskom domu. Lista "Gardijan" ističe da, jednako kao što ljudi uglavnom ne znaju da internet i veb nisu isto, budući da je internet globalna mreža, a veb samo jedna od usluga koju internet omogućava, tako mnogi danas misle da je Facebook jednako internet. Zato bi trebalo da nas zabrinu Zakerbergova postignuća, upozorava "Gardijan", ukazujući na opasnost da ta društvena mreža potpuno proguta internet.

Na početnoj strani Facebooka stoji zahvalnica svim korisnicima: "Naš deseti rođendan se dogodio isključivo zahvaljujući vašim prijateljstvima, pričama i uspomenama... Hvala vam".

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>