Ostalo

Sme�no

Počinje zimsko računanje vremena

Letnje računanje vremena u Evropi završava se u noći između subote i nedelje. Časovnike 30. oktobra u 3.00 treba vratiti za jedan sat, na 2.00 sata.

Počinje zimsko računanje vremena



Letnje računanje vremena u Evropi počinje poslednje nedelje marta i traje do poslednje nedelje oktobra. U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre pet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Sve evropske zemlje koriste letnje računanje vremena. Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na letnje vreme je uveden 1916. godine u zemljama severa Evrope, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja sveta, računajući da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati "premeštaju" na veče.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>