Zdravlje

Ljubav

Muči vas mamurluk!? Ovo su pravi prirodni lekovi! (RECEPTI)

Muči vas mamurluk posle novogodišnje noći!? Ovo su pravi prirodni lekovi koji će vam pomoći da sanirate posledice uživanja u alkoholu.

Muči vas mamurluk!? Ovo su pravi prirodni lekovi! (RECEPTI) Svet Plus






Glavobolja, mučnina, vrtoglavica, manjak energije i slaba koncentracija neki su od simptoma koje mogu da osete svi oni koji su uživali u „čašici više“, bilo da je reč o žestini, koktelima, vinima ili kombinovanju alkoholnih pića, što je čest slučaj za novogodišnje praznike.

- Konzumiranje većih količina alkohola prate dehidracija, upala, neravnoteža elektrolita i loš san. Ako već niste prevenirali pojavu mamurluka malo kaloričnijim namirnicama i većim unosom obične vode, morate da nadoknadite tečnost i da se što više odmarate dan posle konzumiranja alkohola koji je poznat kao diuretik – kaže za Republiku nutricionista Dušanka Lacmanović.


Prema njenim rečima, najvažnija je rehidratacija, i to najbolje običnom vodom, supicom ili biljnim čajevima, najbolje onim od kamilice ili đumbira. Dobro rešenje je i topao zeleni čaj, ali bi uz njega trebalo piti i čašu vode, jer zeleni čaj kod nekih osoba može da ispolji diuretsko dejstvo.









U čaj možete da dodate kašičicu meda, jer med blagotvorno deluje na jetru, a upravo je jetra najviše „na udaru“ zbog konzumiranja alkohola.


Mnogi koji su sinoć preterali sa uživanjem u maliganima danas će se pridržavati starih narodnih rešenja – ispijanju rasola ili tečnosti u kojima su stajali kiseli krastavci, dok će neki posegnuti za sokom od paradajza.

- Sva rešenja su dobra, jer su i rasol i tečnost u kojoj su stajali kiseli krastavci puni elektrolita. Zahvaljujući ovim napicima ponovo ćete uravnotežiti elektrolite u organizmu. Takođe, nećete pogrešiti ni ako popijete domaći sok od paradajza. Pored toga što je pun likopena, ovaj sok je pun kalijuma, vitamina C i glutationa koji pomaže organizmu da se oslobodi toksina – objašnjava nutricionista i navodi da su dve čaše, odnosno 400 mililitara svih navedenih napitaka dovoljne da se organizam oporavi od posledica pijanstva. Voda je, podrazumeva se, obavezna.

Za „prvu pomoć“ posle „vesele noći“ može da posluži i blaga krompir-čorbica, banana ili popularni smuti napravljen od spanaća, jabuke i komadića đumbira. Ali, podseća nutricionista Lacmanović, veći unos obične vode je nezaobilazan u svim varijantama – i ako ćete mamurluk sanirati hranom i ako ćete se opredeliti za rasol, odnosno sok od paradajza ili tečnost u kojoj su stajali kiseli krastavci.


U pokušaju da izleče mamurluk neki se rukovode onom narodnom: „Klin se klinom izbija“. Naša sagovornica upozorava da to nikako ne bi trebalo raditi.

- Ako nastavite da pijete samo ćete samo pogoršati stanje. Naime, alkohol se metaboliše u jetri i svaka nova količina alkohola će je dodatno opteretiti, pa će simptomi mamurluka duže trajati – upozorava Lacmanović.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/republika

Povezane vesti:


>