Zdravlje

Ljubav

Nepoznati vitamin u kafi: Pogledajte šta sve omiljeno piće na svetu sadrži

Otkriće nepoznatog vitamina u kafi otvara novo poglavlje u razumevanju sastava ovog omiljenog pića širom sveta. Dok se većina fokusira na kofein, malo je poznato da kafa sadrži i ovaj važan vitamin.

Nepoznati vitamin u kafi: Pogledajte šta sve omiljeno piće na svetu sadrži Foto: Pixabay



Nakon vode, kafa je drugi najpopularniji napitak na svetu. Ali osim što je omiljena navika, kafa nudi našem telu mnogo više. Dok je već poznato da umerena konzumacija kofeina povećava metabolizam, potiskuje apetit i može smanjiti telesnu mast, možda ne znate da je vaš omiljeni napitak zdrav izbor zbog vitamina i antioksidanata koje sadrži. Nastavite čitati kako biste otkrili koji dragoceni vitamin se krije u svakoj šoljici vaše omiljene kafe.

Vitamin B2 ili riboflavin

Vitamin B2 je važan član vitamina B kompleksa. Vitamini se mogu podeliti u dve osnovne kategorije: rastvorljivi u vodi i rastvorljivi u mastima. Budući da je rastvorljiv u vodi, vitamin B2 se lako transportuje kroz krvotok. Riboflavin je ključni gradivni blok za dva enzima koji igraju vitalnu ulogu u proizvodnji energije. Takođe doprinosi pravilnom funkcionisanju ćelija, rastu, metabolizmu masti i lekova.

Slične vesti: Osećate se loše? Konstantan strah je u vama? Možda ste u kandžama manipulatora

Vitamin B2 se prirodno nalazi u nekim namirnicama, dodaje se veštački drugim proizvodima i može se uzimati i kao dodatak ishrani. Svaka šoljica kafe pokriva impresivnih 11% dnevne preporučene količine vitamina B2. Pored vitamina B2, vaša omiljena kafa je bogata mineralima kao što su kalijum i mangan, kao i antioksidansima. Bitno je samo voditi računa o količini koju konzumirate. Dakle, ako pijete do 400 mg dnevno, to je jedno od najzdravijih pića koje možete konzumirati.


Foto: Pixabay

Kako vitamin B2 čuva vaše zdravlje?


Nedostatak riboflavina može dovesti do stomatitisa. Takođe, nedostatak može ometati apsorpciju gvožđa, što rezultira anemijom sa normalnom veličinom ćelija i normalnim sadržajem hemoglobina. To se razlikuje od anemije uzrokovane nedostatkom folata (B9) ili cijanokobalamina (B12). Nedostatak vitamina B2 tokom trudnoće može dovesti do urođenih mana, uključujući srčane mane i deformitete ekstremiteta. Produženi nedostatak riboflavina takođe može izazvati degeneraciju jetre i nervnog sistema.

Slične vestiPet saveta zbog čega je zdravo jesti ROTKVICE​

Kome se ne preporučuje konzumacija kafe?

Konzumacija kofeina u okviru preporučenih granica za zdrave odrasle osobe nema negativnih efekata na zdravlje. Istraživanja čak povezuju svakodnevnu konzumaciju kafe sa boljim zdravljem srca i dužim životom. Međutim, ako spadate u osetljivu grupu, kao što su trudnice ili dojilje, osobe sa koronarnom bolešću ili čirom na želucu, praktikujete homeopatiju ili jednostavno preferirate manje količine kofeina, uvek postoji opcija za kafu sa manje kofeina, između 1-3 mg

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com/ženski magazin

Povezane vesti:


>