Zdravlje

Ljubav

Gorušica i glavni uzroci nastanka! Rešite je se za par minuta!

Gorušica i glavni uzroci nastanka! Rešite je se za par minuta! Gorušica se može opisati kao gorući osećaj u grudima. Nastaje onda kada se želudačna kiselina iz stomaka vrati u jednjak, pa iritira taj deo tela i izaziva osećaj peckanja u grudima.

Gorušica i glavni uzroci nastanka! Rešite je se za par minuta! Svet Plus



Gorušica  nastaje onda kada mišić koji zatvara deo između jednjaka i želuca ne radi dobro svoju ulogu poklopca. Treba da spreči želudačnu kiselinu da izađe iz želuca. Onda kada se on ne zatvori, želudačna kiselina prolazi u jednjak i iritira ga.

Neki ljudi  osećaju neprijatnost u grudima, a neki čak i u grlu. Ponekad je ovakvo vraćanje kiseline praćeno i bolovima u grudima i neretko izazove brigu da se radi o srčanom problemu.

Preventiva – napadnite uzroke da izbegnete simptome

Uz ove preventivne mere, možda ugasite požar u grlu i rešite ga se zauvek:

Smanjite svoju težinu. Rizik od vraćanja želudačne kiseline je veći kod osoba koje su gojazne, a jedna američka studija je pokazala da je je taj rizik veći kod žena nego kod muškaraca.


Jedite manje obroke ali češće. To je jedan od ključnih načina da sprečite gorušicu.

Jedite sporije. Nemojte da šokirate svoj želudac hranom. Dajte mu vremena da se prilagodi i da radi u kontinuitetu.

Birajte manje masnu hranu. Masna i teška hrana se sporije razlaže, drže zadržava i stvara više kiseline u želucu.

Ostavite loše navike ili ih barem smanjite. To se odnosi na alkohol, cigarete ali i na kafu.

Izbegavajte tesnu odeću koja stvara pritisak na želudac. Nećete biti lepi dokle god se ne osećate dobro u svom telu, a to je malo teže uz gorušicu.
Podignite uzglavlje kada spavate. Ukoliko vam se kiselina iz želuca vraća u grlo kada legnete, treba da izbegavate da jedete bar 2 sata pre spavanja,a od pomoći može biti i da spavate na debljem jastuku i da vam glava i gornji deo tela budu blago uzdignuti.

Nemojte da jedete bar 2 sata pre vežbanja, posebno onda kada vežbe uključuje savijanje ili vežbe u ležećem položaju.

 

Kako da znate da vašem organizmu fale proteini?!





Izbegavajte namirnice koje povećavaju kiselinu u želucu.

Smanjite unos čokolade, paradajza i proizvoda pravljenih od njega (da, to znači i picu), citruse i previše kiselo voće, crni i beli luk, namirnice sa ukusom peprminta. Generealno, vodite računa da hrana koju jedete ne bude jakog ukusa.


Šta jesti kada imate gorušicu?

Možete jesti sledeće:

Voće koje nije mnogo kiselo. Uzmite bananu ili lubenicu.
Zeleno povrće, jer ima manje kiseline – brokoli, karfiol, celer…
Pirinač i ovas. Deluju umirujeće i dobro drže sitost
Nemasno meso i riba, ali ne prženo
Krompir
Hleb – uvek birajte integralni



Ukoliko se gorušica već pojavila, onda probajte da  ublažite simptome tako što ćete jesti ove namirnice:

Mirođija – začinite sa njom svoju salatu
Đumbir – takođe možete dodati u hranu ili napraviti čaj od njega
Peršun – deluje umirujuće na stomak, pa ne morate da ga koristite samo za dekoraciju. Pojedite ga.



Ne postoji neko univerzalno pravilo koje možemo primeniti kada su uzroci i simptomi gorušice u pitanju. Ono što nekome izaziva noćne more, na nekoga nema efekta uopšte. Isto je i sa hranom koju treba jesti. Nekome će birane namirnice da pomognu, nekome neće. 

Svaki organizam drugačije reaguje na hranu. Da biste znali koji metod je najefikasniji za vaš organizam, najbolje je da vodite dnevnik ishrane neko vreme. U njega zabeležite šta ste jeli, kada ste jeli i da li ste imali problem sa viškom kiseline. Tako ćete znati koju hranu treba da izbegavate, a šta jesti kada imate gorušicu.

Koji je najbolji lek protiv gorušice:

Soda bikarbona protiv gorušice

Kiselina iz želuca je iritantna, ali ukoliko nije svakodnevno iskustvo ne treba da dižete paniku ni da trčite kod lekara. Od koristi vam mogu biti i neki prirodni lekovi koje verovatno imate u svojoj kuhinji:

Soda bikarbona protiv gorušice deluje sjajno kod većine ljudi. Razlog je jednostavan – soda bikarbona je baza, pa neutrališe želudačnu kiselinu.  S obzirom da se pokazala lekovitom na mnogim poljima, soda bikarbona je nešto što uvek treba da imate u kući i odličan prirodni lek za mnoge probleme.
Žvakaća guma može biti dobra protiv lošeg zadaha, ali i efikasan lek protiv gorušice. Ona stimuliše proizvodnju pljuačke, pa samim tim i ubrzava ispiranje viška kiseline. Nije prirodan lek, ali lako dostupan i efikasan.

Pšenične mekinje su se takođe pokazale efikasne. Ono što vam u ovom slučaju treba jeste voda u kojoj su one prenoćile. 6 kašika pšeničnih mekinja treba da prenoći u litar i po vode. Ujutru se ta voda procedi i pije tokom dana.

Bademi se često preporučuju. Oni ne treba da vam zamene obrok niti da ih jedete u nenormalnim količinama. Dovoljno je da posle svakog obroka pojedete 3-4 badema!
Čaj od kamilice ili nane. Sećate se šta vam je mama prvo davala kada vas zaboli stomak? Verovatno neki od ova dva čaja.  Oni su poznati po svom umirujućem dejstvu na stomak, a gorušica je, rekli smo, stomačni problem.

Jabukovo sirće. Da, ovo je ona metoda „klin se klinom izbija“. Ponekad je nedovoljno kiseline u želucu uzrok gorušice i tada telo dobije signal da može da opusti želudačni poklopac. Dodatna kiselina u tom slučaju rešava problem i pomaže da se taj mišić stegne.  Kašiku jabukovog sirćeta pomešajte sa čašom vode i popijte. Ukoliko ne osetite pobojšanje, onda verovatno nemate problem sa manjkom želudačne kiseline, pa ovo nije vaš prirodni lek koji će vama da donese olakšanje.

Pored ovih prirodnih lekova, u apoteci možete naći lekove koji umiruju kiselinu u želucu.


Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći
 OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/SKmagazin

Povezane vesti:


>