Zdravlje

Ljubav

Ako želite da budete zdravi ove namirnice konzumirajte svake nedelje

Zdravlje je nešto što konstantno treba čuvati, a zdravlje na usta ulazi, pa tako ove namirnice mogu apsolutno da vam poboljšaju zdravlje, zato je potrebno da ih ubacite u ishranu.

Ako želite da budete zdravi ove namirnice konzumirajte svake nedelje



Ako nedeljom idete do pijace obavezno pazarite ove namirnice jer one mogu umnogome da vam poboljšaju zdravlje.

1) OVAS

Ovas se najčešće jede za doručak, a predstavlja savršen način za početak dana jer ima mnogo više vlakana od drugih cerealija. Jedno od vlakana koje se nalazi u ovoj namirnici zove se beta-glukan, i poznato je po tome što smanjuje apsorbciju holesterola u crevima. Ako jedete dovoljno ovsenih pahuljica u toku dana da unesete 3 grama beta-glukana, možete da smanjite nivo negativnog holesterola.

Pola šolje ovsenih pahuljica sadrži oko 2 grama beta-glukana, i 4 grama svih vlakana. Naučnici kažu da bi bolesti srca opale za 4 procenata, kada bi svi počeli da jedu ovsenu kašu. A pored toga što su jako zdrave, ovsene pahuljice su i jeftine.

2) LOSOS

Losos je jako neuobičajena riba, jer ima izuzetno visok sadržaj masti. Na 100 grama lososa, dobijate čitavih 13 grama masti. Međutim, masnoće ne znače da ovu ribu treba izbegavati - nasuprot. Uvrstite je u svoj nedeljni jelovnik, jer su masnoće koje ona sadrži jako zdrave. Omega-3 i omega-6 masne kiseline spadaju u grupu polinezacićenih masnih kiselina.

Ove masne kiseline su jako bitne u mnogim ciklusima koji se odvijaju u našem organizmu - od krvnog pritiska, preko fukcionisanja mozda, pa sve do lepe i zdrave kože i kose.

3) ČAJ

Verovatno i sami znate da vam topla šolja čaja često poboljša raspoloženje, ali i učini da se fizički osećate bolje. Ali, pažljivo birajte čaj, jer nisu svi podjednako dobri. Među najkoristije svakako spada zeleni čaj, koji pored kofeina sadrži i L-teanin, za koji se veruje da efekta na zaštitu neurona. Osim zelenog, tu je i crni čaj koji dokazano pomaže u sprečavanju bolesti srca.

za one koji više vole zaslađeni čaj, dobra vest je da je med jedna od supernamirnica. zato skuvajte čak, dodajte med i uživajte u zdravom napitku.

4) NAMIRNICE OD SOJE

Veliki broj zdravstvenih koristi se pripisuje i soji i namirnicama napravljenim od soje, ali nije za sve te koristi bilo i naučne potvrde. naučnici koji su ispitivali uticaj soje na poboljšanje protoka krvi su primetili da je kod redovnik korisnika ovih preparata primećeno malo, ali primetno poboljašanje - od 0.72 procenta - u protoku krvi. pored toga, soja je prebogata vlaknima.

Soja ne sardži zasićene masti, a pored vlakana, dobar je izvor i kvalitetnih proteina. Ovo je posebno važno za vegetarijance ili one koji često poste.

5) RAZLIČITO VOĆE I POVRĆE

Z voće i povrće već i sami znate da je zdravo, ali da lis te znali da redovnim konzumiranjem sirovih namirnica možete da sprečite pojavu dijabetesa tipa 2? Istraživači su primetili da ljudi koji redovno jedu voće i povrće imaju 7 procenata manji rizik za razvijanje ove bolesti. Ovo posebno važi za zeleno povrće, a posebno za ono koje je lisnato. A što se voća tiče, odlučite se za bobičavo voće.

Ono je puno antioksidanata, koji pomažu vešem telu da se izbori sa slobodnim radikalima. Osim toga, banane, jabuke i ananas su se pokazali kao sjajni saveznici u očuvanju dugoročnog zdravlja.

Autor: A.K.
Izvor: Zena.blic.rs
Foto: Grant Cochrane/Freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>