Style

Ljubav

Međunarodni Dan žena obeležavamo i na našem portalu. Drage čitateljke, srećan vam 8. mart!

Međunarodni dan žena obeležava se svake godine 8. marta, a često se baš po datumu obeležavanja i koristi termin "Osmi mart", za dan koji je posvećen nežnijem polu i dan u kome bi svaka žena trebalo da uživa.

Međunarodni Dan žena obeležavamo i na našem portalu. Drage čitateljke, srećan vam 8. mart!



Iako je to dan kada ćerke, majke, devojke, supruge, bake... dobijaju poklone od dragih muškaraca, ovaj dan zapravo je nastao kao posledica borbe za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca. Iako su sufražetkinje, žene koje su se srdačno borile za jednakost među polovima, zastupale ideju i većih ženskih prava, prvi Dan žena zapravo je obeležen 28. februara 1909. godine u SAD, nakon što je Socijalistička partija Amerike izdala deklaraciju, a u leto iste godine organizovana je i Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge Internacionalne.


Foto: njaj/FreeDigitalPhotos.net

Kada su stvari počele da se odvijaju u korist žena, Nemica koja je bila inspirisana tim događajima rešila je da predloži organizovanje Međunarodnog dana žena, ali pošto nije mogla sama da se bavi organizacijom u tome joj je pomogla nemačka feministkinja i komunistkinja Klara. Predlog je izložen u narodnoj kući i sledeće godine  Međunarodni dan žena obeležen je 18. marta u Danskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji uz brojne demonstarcije širom Evrope.

Kada je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik uvrsti u državne praznike, praćene njegovim primerom pridružile su se i članice SSSR-a, kao i ostale saveznice, uključujući i SFRJ. Kao takozvani Osmi mart prihvaćen je tek 1917. godine, dok je 1975. godina proglašena od strane Ujedinjenih nacija kao godina posvećena ženama, odnosno Međunarodna godina žena, od kada se i zvanično obeleževa Međunarodni dan žena.


Foto: Arvind Balaraman/FreeDigitalPhotos.net

Iako su se žene izborile za svoj dan uz poprilično jasnu političku pozadinu, danas se ovaj dan obeležava poklonima od strane bliskih ljudi, prijatelja, rođaka i bliske porodice, gde se pored maštovitih poklona uobičajeno poklanja cveće.

Našim čitateljkama unapred želimo da uživaju u Danu žena, ali i dobijenim poklonima i svemu ostalom što sa sobom nosi 8. mart!

Autor: M.P.
Foto: David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>