Region

Svet

Rada Manojlović drži do tradicije: Džaram vatru i mesim česnicu (Foto)

Mlada Rada Manojlović, kao prava devojka iz naroda, veoma drži do tradicije i u porodičnoj atmosferi obeležava najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Rada Manojlović drži do tradicije: Džaram vatru i mesim česnicu (Foto)



Rada sa sestrom i maćehom priprema bogatu prazničnu trpezu, dok otac useca badnjak i okreće prase na ražnju. I tako svake godine...

Rada Manojlović: Za Novu godinu se mi pevači uvek najviše oparimo!
"Badnji dan uvek provodim kod kuće sa svojom porodicom, dok na Božić radim već godinama unazad, što se u mom slučaju dobro pokazalo, pa ću i sad pevati. Verujem da na ovaj dan valja raditi da bi mi i cela godina bila radna. Inače, kažu da na Božić treba započeti sve poslove da bi oni bili što berićetniji i da bi vam sve od ruke išlo."

Kojih se običaja pridržavaš?

"Na Badnje veče tata peče prase na ražnju ispred kuće kako bi bilo spremno za Božić. Pre toga useče badnjak, a celo selo se okupi ispred crkve, gde se pali badnjak. Loži se vatra i u kući, pa sestra i ja uveče jednim drvetom, grančicom džaramo vatru i pričamo šta sve želimo u narednoj godini. Pominjemo domaće životinje, da imamo pilića, ovaca i ostale stoke, pa useve, poželimo da sve što posejemo nikne, pobrojimo sve redom i zamislimo da nam bude berićetna godina. Kod nas je takođe običaj da se popije dren i da se na Božić ode i na groblje, pa ako nas vreme posluži, otići ćemo."



Da li ti za vreme praznika nedostaje dečko s obzirom na to da uglavnom radiš?

"Za vreme praznika mi nedostaju sve osobe koje volim."

Da li si zacrtala sebi nešto što moraš da ispuniš ove godine?

"Planiram novi album, a što se tiče ostalih planova, možda da se malo bolje organizujem, pa da imam više vremena za porodicu."

Autor: B.B.
Izvor: Kurir
Foto: Marina Lopičić

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>