Region

Svet

Dragana Mirković i Snežana Babić dobile su najviša nacionalna priznanja! (VIDEO)

"SEMUS" je i ovom prilikom dodelio najviša nacionalna priznanja zaslužnim umetnicima za njihov autorski u umetnički doprinos muzici. Priznanja „Nacionalni estradno-muzučki umetnik Srbije” dobile su Dragana Mirković i Snežana Babić.

Dragana Mirković i Snežana Babić dobile su najviša nacionalna priznanja! (VIDEO) Foto: Printscreen Youtube/Blic




Sinoć na Saboru narodne muzike Srbije, pevačka grupa "Zapis" trijumfovala je u kategoriji "Novokomponovane narodne pesme" sa svojom numerom "Krc, krc oraščić". Autori ove pesme su Mića Živojinović za muziku i tekst, dok je aranžman delo Vlade Panovića. Drugo mesto zauzela je Ivana Tasić Mitić sa numerom "Jana", osvojivši nagradu od 200.000 dinara.

Na trećem mestu, žiri je odlučio da plasira pesmu "Hvala ti živote", koju je izveo Ranko Šemić. Muziku potpisuje Nenad Grković, tekst Jovica Nedeljković, dok su za aranžman zaduženi Aleksandar Kovačević i Nenad Grković.

Publika je svojim glasovima najviše cenila numeru "Vrata ljubavi" izvedenu od strane benda "Terapija bend", čiji su autori muzike i aranžmana Dragan Dovijarski, te teksta Ivane Malešević. Drugo mesto publike pripalo je pesmi "Krc, krc oraščić" pevačke grupe "Zapis".

Osim takmičarskog dela, festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije, zajednički organizovan od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizije Srbije, ima za cilj promociju autora i podsticanje kvalitetnog stvaralaštva u oblasti narodne muzike. Kategorije takmičenja su podeljene na "Starogradske pesme i romanse" i "Novokomponovane narodne pesme", a žiri će dodeliti nagrade za prva, druga i treća mesta u obe kategorije. Publika ima priliku da svojim SMS glasovima odabere dve kompozicije koje će dobiti nagradu "Pobednik publike" u svakoj od kategorija.










Revijalni deo obeležio je nastupi Dragane Mirković i Snežane Sneki Babić, kao i pobednička pesma prošlogodišnjeg izdanja festivala, Eh, da mogu, u izvođenju Aleksandre Ristanović.

Radio-televizija Srbije će svoj deo prihoda od SMS poruka tokom glasanja za najbolju pesmu na Saboru narodne muzike Srbije 2024 donirati Domu za decu i lica sa razvojnim smetnjama "Dr Nikola Šumenković" u selu Stamnica, kod Petrovca na Mlavi. Ova republička ustanova socijalne zaštite pruža podršku više od tri stotine štićenika u procesu inkluzije u društvenu zajednicu. Njihov posvećeni tim izuzetno ceni svaku pomoć koja će doprineti njihovom radu i dobrobiti štićenika.

"SEMUS" i ovom prilikom je dodelio najviša nacionalna priznanja zaslužnim umetnicima za njihov autorski u umetnički doprinos muzici. Priznanja „Nacionalni estradno-muzučki umetnik Srbije” dobile su Dragana Mirković i Snežana Babić.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS


>